Web Analytics
scris miercuri, 25.09.2024

Relocarea ursoaicei cu pui de pe Transfăgărăşan a fost îngreunată de apariţia altui urs

Prefectul: „Cușca a fost mutată mai sus. Vânătorii așteaptă să prindă ursoaica”

La Vidraru, procesul de relocare a ursoaicei cu pui a stagnat din cauza apariției unui alt urs, un mascul care probabil își făcea veacul prin zonă și care a fost ademenit de mirosul hranei de lângă cursa instalată. Prin urmare, inspectorii silvici au fost nevoiți să mute cușca după baraj.

Relocarea ursoaicei cu pui de pe Transfăgărăşan a fost îngreunată de apariţia altui urs

„Automat, ursoaica nu mai venea acolo. A fost mutată mai sus cușca. Vânătorii așteaptă să o prindă”, ne-a confirmat prefectul Dragoș Predescu, luni, 23 septembrie. Autoritățile au ales-o pe ursoaica respectivă pentru prima relocare, întrucât, deși este de 4-5 ani pe Transfăgărășan, anul acesta ar fi devenit mai agresivă.
Dragoș Predescu ne-a explicat că nu a fost necesar alt ordin de la minister pentru a muta cușca, întrucât ordinul nu este pentru o anumită zonă de pe Vidraru, ci pentru ursoaică și puiul ei. „Singurul lucru pe care a trebuit să îl facem a fost să mutăm cușca. Ordinul este pentru ursoaică cu pui. Sunt două exemplare de ursoaică cu pui, dar e vorba de aceeași ursoaică care nu a mai apărut în zona aceea de dinainte de baraj, ci a apărut după, pentru că în zona de dinainte de baraj, după incidentul acela, și-a făcut apariția și un alt urs. Și atunci, acolo, automat, mi-au explicat cei de la Direcția Silvică că nu mai vine”.

Incidentul la care face referire prefectul este cel din 12 septembrie a.c., când un turist a vrut să facă poze cu ursoaica. Deși inspectorii silvici au încercat să îl oprească, bărbatul, care mai purta și un copil în brațe, a devenit agresiv verbal și situația a degenerat. A fost nevoie de venirea jandarmilor care au aplicat sancțiunile contravenționale, iar polițiștii s-au sesizat pentru ultraj asupra personalului silvic. „Cert e că din cauza lui nu s-a reușit relocarea în după-amiaza aceea, pentru că ursoaica intrase în cușcă, așteptau să intre puiul. În sfârșit, ursoaica a ieșit din cușcă, dar în zona aceea a mai apărut un urs”, ne-a povestit prefectul. Reamintim că este interzisă oprirea pentru a fotografia, filma sau hrăni urșii.

Citește și Minor atacat de urs pe Transfăgărășan

Citește și Incident pe Transfăgărășan. A vrut să facă poze cu ursul care urma să fie mutat. Avea copilul în brațe

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită