Web Analytics

Regiunea Autonomă COVID: de ce epicentrul epidemiei este în București și județele vecine din N-V

de | 7.08.2020 12:58 | Actualitate

În București și patru județe vecine între ele, respectiv Dâmbovița, Prahova, Argeș și Brașov, se înregistrează cumulat, peste o treime din cazurile noi de infectare cu coronavirus într-o săptămână. Bucureștiul și Argeșul conduc în acest top, acestea deținând pe rând primul loc

Newsweek România a analizat datele publicate de Grupul de Comunicare Strategică începând cu 22 iulie, prima zi în care autoritățile au început să comunice numărul de cazuri noi și numărul de retestări zilnice defalcat pentru fiecare județ al țării, până în 3 august. 

În această perioadă, Bucureștiul a raportat o creștere cu o șesime din numărul total de cazuri, în Argeș,  o treime din cazurile noi s-au înregistrat în perioada analizată, iar în Brașov o pătrime. În Dâmbovița, în cele 13 zile analizate s-au înregistrat mai bine de o treime din totalul cazurilor raportate, iar în Prahova, aproape jumătate. 

Arafat nu vorbește cu Newsweek România. București, sat fără câini

Ce a determinat aceste explozii de infectări în cele patru județe și București?

Am încercat să obținem răspunsuri de la șeful Direcției pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, care însă ne-a transmis mai întâi că nu poate vorbi la telefon, apoi că, de fapt, el nu discută cu Newsweek România: „Nu am timp, vă rog. Nu am timp. Mulțumesc. Mai scrieți la Newsweek ce vreți, că n-are rost să ne întrebați. La revedere”.

Am trimis o serie de întrebări și către Institutul de Sănătate Publică (INSP), ale cărui răspunsuri le vom publica când le vom primi. 

O analiză a INSP publicată pentru perioada 20-26 iulie atrăgea atenția că Bucureștiul și cele patru județe erau pe un trend ascendent, deținând 37.4% din totalul cazurilor, iar Argeșul avea atunci o rată de
incidență cumulată de peste 200/100.000 locuitori. Trendul s-a păstrat și în săptămâna 27-2 august, cele cinci deținând 33.9% din totalul cazurilor. 

Externările la cerere, centrele de protecție scăpate de sub control și concediile – principalele cauze ale cazurilor COVID 

 

În Argeș, județul care a surclasat Bucureștiul de patru ori în perioada analizată și o zi a fost la egalitate cu Capitala, răspunsurile oferite de autorități pentru explozia de cazuri este că: în jur de 700 de persoane infectate cu coronavirus au fost externate la cerere din spitale în perioada vidului legislativ, că se testează mult în județ, că este foarte tranzitat, dar și că oamenii care făceau naveta la muncă foloseau maxi-taxi și nu se respecta distanțarea socială. O problemă o reprezintă și locuitorii care pleacă în concediu, se întorc infectați și refuză să spună că au fost plecați sau că au coronavirus, conform declarațiilor prefectului de Argeș, Emilian Soare. 

În cele 13 zile analizate, în Argeș au fost înregistrate 1.336 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, iar în total, în Argeș s-au înregistrat, de la izbucnirea epidemiei de coronavirus până ieri, 3.521 de cazuri. Reiese, astfel, că o treime din cazuri s-au înregistrat după 22 iulie, iar media cazurilor pe zi este de 102 cazuri noi/zi. Localitățile Bălilești și Dârmănești sunt în carantină de sâmbătă, fiind înregistrate atunci 32 de cazuri în total, fiind peste media de 3 cazuri COVID/1.000 de locuitori.

Citește mai departe pe newsweek.ro

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii