Web Analytics

Recomandările DSP pentru prevenirea insolaţiei la sugari şi copii mici

de | 23.06.2017 11:52 | Actualitate

recomandariDSP

A început sezonul de vară şi în aceste perioade de caniculă, copiii, şi mai ales sugarii, necesită o atenţie deosebită, pentru prevenirea apariţiei cazurilor de insolaţie.

Iată ce ne recomandă Direcţia de Sănătate Publică Argeş pentru a preveni apariţia îmbolnăvirilor în rândul micuţilor:
– realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer;
– modul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă;
– se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită;
– copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hainuţe din materiale textile vegetale, comode;
– nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi şi obligatoriu cu pălăriuţă pe cap;
– copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructele proaspete şi foarte bine spălate;
– atenţie deosebită se va acorda condiţiilor de igienă, atât pentru copil cât şi pentru mamă;
– la cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie, care va decide conduita terapeutică.
Direcţia de Sănătate Publică recomandă argeşenilor să se prezinte la medic, în cazul apariţiei unor simptome precum dureri de cap, ameţeli, senzaţie de vomă, dureri abdominale sau scaune diareice după supraexpunerea la soare. De asemenea, trebuie evitată pe cât posibil expunerea prelungită la soare între orele 11.00 – 18.00. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.
Dacă este absolut necesară să expunerea la soare între orele amiezii trebuie utilizată o ţinută adecvată: pălării de soare, ochelari de soare, umbreluţe, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide, în special apă şi sucuri naturale), fără a aştepta să apară senzaţia de sete.
Se recomandă consumarea zilnică de fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Este bine de ştiut că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Se recomandă şi evitarea consumului de alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii, precum şi a băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii