Web Analytics

Recomandări pentru perioada cu temperaturi ridicate

de | 29.06.2022 11:29 | Actualitate

ANM a emis avertizări meteorologice pentru perioada următoare și având în vedere că se vor înregistra temperaturi crescute, de peste 35 grade C, Direcția de Sănătate Publică Argeș a transmis următoarele recomandări:

„Evitarea pe cat posibil a expunerii prelungite la soare între orele 11.00 – 18.00.

Daca este absolut necesar sa ne expunem la soare între orele amiezii, trebuie să folosim o ținută adecvată: pălarii de soare, ochelari de soare, umbreluțe, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise.

De asemenea, în perioadele cu temperaturi ridicate este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide, în special apă și sucuri naturale), fără a aștepta să apară senzația de sete. Este necesar un pahar cu apă la fiecare 15 – 20 de minute.

Se recomandă consumarea zilnică de fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. Este bine de știut că și o doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă.

Se recomandă evitarea consumului de alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii, precum și a băuturilor cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Pe parcursul zilei este necesar să ne asiguram confortul termic în locuință prin aerisirea încăperilor dimineața și seara când temperaturile sunt mai scăzute și prin acoperirea ferestrelor cu jaluzele, draperii, storuri etc. iar dacă avem aer condiționat, aparatul trebuie reglat astfel încât diferențele de temperatură interior/exterior să nu fie foarte mari (nu mai mult de 5 grade); ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depășește 32 grade Celsius.

Persoanele care doresc să facă plajă vor evita intervalul orar 11.00 – 17.00 și vor folosi întotdeauna creme de protecție solară, deoarece soarele foarte puternic este principala cauză a cancerului de piele.

Citește și Trei noi cazuri de variola maimuței în România

Se vor evita pe cât posibil activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, construcții, agricultură, etc.) și trebuie avută grija persoanelor vârstnice, a copiilor, persoanelor cu dizabilități oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu le solicită.

Persoanele care suferă de anumite afecțiuni cronice își vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecțiuni cronice cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.

În cazul apariției unor simptome ca: dureri de cap, amețeli, senzație de vomă, dureri abdominale, scaune diareice după supraexpunere la soare, adresați-vă imediat medicului”, a transmis DSP Argeș.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *