Web Analytics
scris luni, 12.02.2024

Reciclarea sticlelor din plastic, o mare bătaie de cap pentru români

Sistemul de garanție-returnare (SGR) este o măsură ecologică care îi stimulează pe consumatori să returneze ambalajele goale de băuturi la comercianți, în schimbul unei sume de bani. Cu toate acestea, mulți români se confruntă cu dificultăți în aplicarea acestui sistem, din cauza lipsei de informare, de infrastructură sau de interes din partea comercianților.

Reciclarea sticlelor din plastic, o mare bătaie de cap pentru români

Citește și: Câmpulungean amendat cu 30.000 lei pentru că a ars deșeuri pe malul unui râu

Reciclarea le dă bătăi de cap românilor, chiar dacă sistemul de garanție-returnare funcționează de anul trecut.  Românii pot primi 50 de bani pentru returnarea ambalajului din plastic al unei băuturi îmbuteliate la punctele de returnare organizate de comercianți.

Nimeni nu trebuie să se prezinte cu bonul fiscal. Trebuie doar să se asigure că sticlele nu sunt murdare, nu au lichide rămase și nu sunt turtite. Dar românii se plâng că cei 50 de bani pentru sticlele reciclate nu le aduc mare profit.

Din cauza inflației și crizei resurselor cauzate de pandemia de COVID și războiul din Ucraina, majoritatea băuturilor, indiferent că vorbim de apă plată, apă minerală, sucuri carbogazoase sau alcool, s-au scumpit.

O sticlă de Coca Cola la 0,33 litri, care era 3,50 lei în 2019, acum costă în jur de 5-6 lei în majoritatea magazinelor. După noua legislație pentru combaterea poluării, clienții din România plătesc cu 50 bani mai mult pentru fiecare sticlă.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *