Rechizitoriu. Inquieto – trimis în judecată la Piteşti pentru ucidere din culpă

de | 13.12.2018 14:04 | Dezvăluiri

# E vorba de dosarul în care un muncitor a murit pe șantierul din Găvana, unde italianul ridica un bloc

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești l-au trimis în judecată pentru ucidere din culpă și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă pe italianul Nicola Inquieto. E vorba de un dosar al morții unui angajat al italianului, petrecut în vara lui 2016 pe un șantier din Găvana, unde omul de afaceri ridica un bloc. Alături de Inquieto au fost trimiși în judecată și șeful de șantier, Nicolae Diaconu, și firma italianului, SC “Daniela Construcții” SRL. “Jurnalul de Argeș” vă prezintă, în premieră, detalii din rechizitoriu, detalii ce scot la iveală numeroasele nereguli ce au dus la accidentul mortal de muncă, victima fiind un tânăr de doar 24 de ani din Dâmbovița.

Firma lui Inquieto nu avea responsabil pentru supravegherea și utilizarea macaralei, cum prevede legea

După cum precizează procurorii în rechizitoriu, SC “Daniela Construcții”, firma al cărei patron era Nicola Inquieto, a dispus utilizarea macaralei-turn la șantierul de construcții din cartierul Găvana, utilaj pentru care era absolut necesară admiterea funcționării de către un responsabil cu supravegherea și verificarea tehnică a instalațiilor (RSVTI), deși ”societatea nu avea angajat RSVTI și nici nu avea contract de prestări servicii cu o persoană juridică autorizată de ISCIR pentru astfel de activități, acceptând utilizarea și repararea ocazională a acesteia de către personal neinstruit, fapt ce a determinat escaladarea macaralei, pe 17 august 2016, de către Marius Vasile, în vederea reașezării cablului de tracțiune pe rola R3, și a condus la căderea acestuia de la înălțime, provocându-i decesul”.
Tot procurorii mai spun și că șeful de șantier, Nicolae Diaconu, responsabil cu instruirea personalului din subordine cu privire la protecția muncii și cu verificarea stării utilajelor, a acceptat ca macaraua să fie folosită, deși firma pentru care lucra nu avea responsabil cu supravegherea și verificarea tehnică a instalațiilor.
În ziua tragicului accident de muncă, Nicolae Diaconu fusese desemnat să conducă și să îndrume activitatea lucrătorilor de pe șantierul din Găvana, unde se ridica un bloc cu 6 etaje.

Cum a murit tânărul pe șantierul lui Inquieto

În rechizitoriul întocmit, anchetatorii au explicat concret și cum s-a produs accidentul de muncă din 17 august 2016. Pentru ridicarea și coborârea materialelor la diferite nivele se folosea o macara-turn montată în incinta șantierului din Găvana. Lucrările de construcții se aflau la faza de structură de rezistență, executată pentru primele două nivele, fiind în execuție lucrările pentru ridicarea etajului 3, se decofrau stâlpii de beton, urmând să se pregătească montarea cofragului pentru placă. Cofrarea stâlpilor s-a executat cu panouri metalice, asamblarea și demontarea lor făcându-se manual. Pe 17 august 2016, manevrarea macaralei de la sol cu ajutorul telecomenzii pentru coborârea la sol a panourilor metalice era făcută chiar de către Marius Vasile. La un moment dat, cablul de tracțiune al macaralei a sărit de pe utilaj, iar Marius Vasile, deși nu fusese instruit în acest sens, a urcat pe macara să pună cablul la loc, iar după mai puțin de un minut a fost văzut căzând și lovindu-se de placa de beton de la baza macaralei. Impactul de la înălțime i-a fost fatal tânărului de doar 24 de ani din Dâmbovița.

Reprezentanții firmei au mințit, spunând că macaraua nu funcționa

În momentul tragicului accident, când jurnaliștii și autoritățile au sosit la fața locului, reprezentanții firmei “Daniela Construcții” au spus că macaraua nu funcționa, încercând să îl scoată vinovat pe tânărul mort. Expertiza făcută ulterior și declarațiile martorilor i-au contrazis: macaraua funcționa.
Și tot în raportul de expertiză judiciară se precizează clar că șeful de șantier trebuia să fie obligatoriu pe șantier, în conformitate cu legislația în vigoare și cu o decizie dată de Nicola Inquieto cu mai multe luni înainte de accident. Numai că Nicolae Diaconu era plecat la… mare, deși era obligat să asigure supravegherea macaralei.

Macaraua de pe care a căzut tânărul de 24 de ani nu avea autorizație

Tot în rechizitoriu scrie negru pe alb că, în primăvara lui 2013, “Daniela Construcții” a încheiat un contract de prestări servicii cu CNCIR (Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune) pentru lucrări de verificări tehnice, inclusiv pentru macaraua-turn. Iar conform procesului-verbal de verificare tehnică, persoana juridică autorizată pentru verificări tehnice ale macaralei era obligată să întocmească și să transmită la ISCIR un raport tehnic pentru acceptare, aspecte pe care, după cum spun procurorii, ”«Daniela Construcții» și reprezentanții săi nu le-au respectat, nefăcând dovada întocmirii documentației necesare în vederea autorizării macaralei”. Altfel spus, macaraua de pe care a căzut tânărul funcționa fără autorizație. Procurorii au apreciat că în acest dosar este concurs real de infracțiuni, deoarece mai multe multe infracţiuni au fost săvârşite de aceeaşi persoană, prin acţiuni sau inacţiuni distincte.

Inquieto a spus că a făcut o casă pentru familia tânărului mort şi că le-a dat rudelor 60.000 de lei

Rudele lui Marius Vasile, tânărul mort în accidentul de muncă, au precizat că se constituie părți civile în acest dosar, cuantumul despăgubirilor pe care le vor cere urmând a fi precizat în fața instanței de judecată.
La audieri, Nicola Inquieto le-a declarat procurorilor că, după decesul tânărului, a ajutat financiar familia acestuia cu aproximativ 80.000 lei, construind o casă cu totul de la temelie, respectiv a înmânat cash aproximativ 60.000 lei ca ajutor, depunând la dosarul cauzei mai multe documente justificative în acest sens.
Mai trebuie spus că la procesul ce va începe la Judecătoria Pitești în primăvara lui 2019 vor fi audiați nu mai puțin de 9 martori.
Reamintim că Nicola Inquieto este în prezent în arest în Italia, fiind cercetat pentru spălare de bani şi asociere şi participare în scopul comiterii de infracţiuni de tip mafiot, ca urmare a unui mandat de arestare european emis de Direcţia Antimafia din cadrul Procuraturii Napoli. Împreună cu Nicola Inquieto este cercetat şi fratele său Giuseppe, care locuieşte în Italia. Conform procurorilor italieni, cei doi fraţi aparţin clanului mafiot Casalese şi, în particular, facţiunii lui Michele Zagaria.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii