# Italienii se implică în energia nucleară din Argeş. Săptămâna trecută, la Departamentul de Energie din cadrul Ministerului Economiei s-a semnat înfiinţarea Consorţiului FALCON pentru realizarea în România, mai exact la Mioveni, a unui reactor nuclear cu fisiune de generaţia IV. Reactorul se numeşte ALFRED şi este un reactor experimental, proiectul fiind unul pilot. Din consorţiu fac parte compania italiană Ansaldo Nucleare, agenţia italiană ENEA şi Institutul de Cercetări Nucleare Piteşti-Mioveni. De fapt, acordul a fost semnat din partea ţării noatre, atât de Cristian Patticu, directorul general al RATEN România cât şi de Constantin Păunoiu, directorul ICN Piteşti-Mioveni. Evenimentul, la care a participat şi ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a fost condus de către senatorul argeşean Şerban Valeca, preşedintele Consiliului Ştiinţific al ICN. Totodată, mai menţionăm prezenţa primarului Mioveniului, Ion Georgescu şi a lui Bogdan Pandelică, membru al PSD Argeş şi subsecretar de stat în cadrul Departamentului pentru Energie. Centrala de demonstraţie ALFRED, de la Mioveni, va avea o putere electrică instalată de 125 Mwe, iar începerea efectivă a acesteia este preconizată în jurul anului 2020 cu finalizare în jurul anului 2025.
În ceea ce priveşte costurile, întrucât este un proiect de o asemenea anvergură cu o investiţie totală estimată la circa 1 miliard de euro, provenienţa fondurilor va fi stabilită ulterior. Fiind un reactor de generaţie viitoare, răcit cu plumb, iniţiatorii proiectului menţionează că populaţia nu trebuie să fie îngrijorată de eventuale consecinţe ale proiectului. „Reactorii din generaţia IV vor avea caracteristici superioare actualelor centrale nucleare şi vor fi mult mai siguri, aşa că nu trebuie să existe motive de îngrijorare în rândul populaţiei”, ne-a declarat senatorul Şerban Valeca.
Odată cu derularea acestui proiect ar urma să fie create cel puţin 300 locuri de muncă pentru specialişti de înaltă calificare, în vederea desfăşurării programului de dezvoltare tehnologică şi pentru operarea instalaţiei. În plus, se vor crea oportunităţi semnificative pentru furnizorii de servicii şi echipamente, în perioada operării instalaţiei. Pe întreaga perioadă de derulare a investiţiei (2014-2025) se apreciază că vor fi necesari cel puţin 2.000 de specialişti pentru furnizorii de servicii de proiectare, inginerie, construcţii civile sau echipamente.
Ionuţ BURCEA
0 Comentarii