Cu ocazia Zilei Europene de Luptă Împotriva Obezității, 21 mai, se pune accent pe informarea consumatorilor cu privire la importanța adoptării unui stil de viață sănătos, bazat pe o alimentație echilibrată. Această inițiativă vine ca răspuns la creșterea accelerată, atât la nivel european, cât și global, a numărului persoanelor supraponderale și obeze.
Organizația pentru Protecția Consumatorilor InfoCons dă publicității o statistică alarmantă. Conform datelor publicate recent de mai multe instituții europene, și de Organizația Mondială a Sănătății, obezitatea a devenit o problemă majoră de sănătate publică în întreaga Europă. Printre aceste date îngrijorătoare se numără :
– 51% din populația UE (de peste 16 ani) este supraponderală
– 17% sunt deja obezi
– Între 1975–2016, obezitatea în Regiunea Europeană OMS (53 de țări) a crescut cu 138%
– Niciun stat membru UE nu este aproape de a atinge obiectivul de combatere a creșterii obezității;
Citește și Pastila de frumos. Şi totuşi… Pământul. Să oprim pulverizarea
Impactul obezității:
– Printre principalele cauze de deces și dizabilitate
– Aceasta este asociată cu peste 13 tipuri de cancer
– Cauze complexe: nu doar alimentație și sedentarism, ci și factori biologici, genetici, sociali, psihologici și de mediu
Date privind obezitatea infantilă:
– 12% dintre copiii cu vârste între 7–9 ani suferă de obezitate (în 33 de țări europene), dintre care 14% băieți și 10% fete
– În România, incidența obezității la copii a crescut de la 165,94 la 100.000 de locuitori în 2020 la 196,14 în 2021, apoi a scăzut ușor la 173,02 în 2022.
– În 2022, 22,6% dintre adulții din Regiunea Europeană a OMS trăiau cu obezitate, în creștere față de 18,8% în 2006.
– Prevalența obezității în rândul adulților din România a fost de 34,0% în 2022, una dintre cele mai ridicate din Regiunea Europeană a OMS.
– Cele mai ridicate rate ale obezității din Europa s-au înregistrat în țările mediteraneene și est-europene, cu Georgia în frunte, având o rată de 34,7%.
Cu ajutorul Aplicației Europene InfoCons, consumatorii pot alege ei pentru ei, ce mănâncă, printr-o simplă scanare a codului de bare, în urma căreia afla instant direct pe telefonul mobil:
Afișarea instantă a informațiilor de pe etichetele produselor agroalimentare în limba selectată
– Ingredientele din produsul scanat
– Numărul și tipul aditivilor alimentari însoțiți de o descriere explicită;
– Numărul și tipul alergenilor regăsiți în produl scanat;
– Valorile nutriționale (cantitatea de sare, zahăr și calorii);
0 Comentarii