Web Analytics

„Răsplata vine numai dacă ai rezultate bune la competiţiile europene”

de | 13.06.2019 13:42 | Sport

# Declară Leonard Julien Fleancu, antrenorul echipelor de baschet  3×3 şi 5×5 ale Universităţii Piteşti

Universitatea din Pitești va reprezenta România la Campionatele Europene Universitare de Baschet masculin 3×3, Campionatele Europene Universitare de baschet feminin 3×3, Campionatele Europene Universitare de baschet masculin 5×5 și la Campionatele Europene Universitare feminine de baschet 5×5 în Portugalia și Polonia. Am realizat un scurt interviu cu conf. univ. dr. Leonard Julien Fleancu, unul dintre antrenorii echipelor de baschet 3×3 și 5×5 ale Universității din Pitești.

„Anul trecut, la Campionatul European am fost pe locul 5 la băieți și campioane europene universitare la fete”

# Menționați mai multe aspecte/comentarii referitoare la parcursul/calificarea la Campionatele Europene pentru echipele de baschet 3×3 masculin și feminin ale Universității din Pitești.
– Baschetul 3×3, începând de la apropiata Olimpiadă, este sport olimpic. S-a dezvoltat foarte mult în ultimul timp. Și pe nivelul Federației Române de Baschet echipele de primă ligă au obligativitatea să aibă echipe de 3×3.
Anul acesta este al doilea an în care câștigăm Campionatul Național Universitar la baschet masculin 3×3 și baschet feminin. Naționalele s-au desfășurat la București, participând la băieți 35 de echipe din toate centrele universitare din țară, iar la fete au fost 23 de echipe. A fost greu, dar plăcut atunci când am câștigat ambele titluri. De fapt, cunoscând modelul european, pentru noi a fost o bună verificare atât la fete, cât și la băieți.
# Ce așteptări aveți de la Europenele din Portugalia?
– La Europene nivelul este foarte ridicat. Campionatul european de baschet 3×3 fete și băieți se va desfășura în Portugalia, în Porto, în perioada 30 iulie-4 august 2019. Anul trecut, la Campionatul European am fost pe locul 5 la băieți și campioane europene universitare la fete. Sperăm să ne clasăm și anul acesta cât mai sus.
# Aveți programate un cantonament de pregătire și meciuri amicale înaintea acestor competiții?
– Înainte de plecare cu o săptămână vom susține 10 partide amicale atât la băieți, cât și la fete.

„Jucătorii echipei universitare pot constitui modele pentru cei mici implicați în activitatea sportivă”

# Ce ne puteți spune despre echipele de baschet 5×5?
– La baschet 5×5 Campionatele Naționale Universitare s-au desfășurat la Pitești atât la fete, cât și la băieți. Au fost câștigate de echipele Universității Pitești la ambele, la diferențe considerabile, fiind, ca și la 3×3, doar o etapă intermediară pentru Campionatele Europene Universitare. Aici avem șanse la 5×5 la medalii atât cu echipele de fete, cât și cu cele de băieți. Ca și la 3×3, cu o săptămână înainte de plecare vom face o pregătire centralizată la Pitești. Campionatul European Universitar la 5×5 va avea loc în Polonia, la Poznan, în perioada 19 iulie-28 iulie. Vor face detașarea la 5×5 și Ionut Pița și Stănescu Remus, necesari pentru refacere la ambele loturi.
# Cum au fost răsplătiți sportivii pentru această performanță?
– Răsplata vine numai dacă ai rezultate bune la competițiile europene. Așa, ea nu există decât la nivel de mulțumiri și, bineînțeles, la acordarea de medalii, cupe speciale, tricouri etc.
# Ce înseamnă această performanță pentru baschetul piteștean?
– Pentru baschetul universitar piteștean înseamnă mult, pentru că suntem din 2014, cu excepția anului 2015, campioni naționali universitari. Jucătorii echipei universitare pot constitui modele pentru cei mici implicați în activitatea sportivă. Mai trebuie spus că o parte din jucătoarele echipei noastre participă la Campionatul Mondial Universitar din Italia, de la Napoli. Echipele care câștigă campionatele europene participă la jocurile mondiale universitare.
# Căror persoane li se mai datorează această reușită și cui ar trebui să le mulțumiți?
– Trebuie spus că la deplasările de la Europene banii sunt de la Federația Sportului Școlar și Universitar, prin doamna director Claudia Georgescu.

 

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii