Jurnaliștii de mediu sunt cei mai expuși violențelor, după jurnaliștii de război, arată un raport al UNESCO, făcut public, în această lună, cu ocazia Zilei Libertății de Exprimare. Chestionarea a 900 de jurnaliști de mediu, din 129 de țări, realizată de UNESCO, arată că 749 dintre jurnaliștii de mediu (aproximativ 70%) au fost victimele cel puțin unei agresiuni: violență fizică, detenție și arestare, hărțuire online sau acțiuni în justiție.
Peste 300 de atacuri au avut loc în perioada 2019 – 2023 – o creștere de 42% față de perioada precedentă de cinci ani (2014 – 2018). Și toate acestea pe fondul creșterii dramatice a dezinformării online.
Pe lângă atacurile fizice, o treime dintre jurnaliștii intervievați au declarat că au fost cenzurați, iar aproape jumătate (45 %) au declarat că s-au autocenzurat atunci când au acoperit subiecte legate de mediul înconjurător, de teama de a nu fi atacați, de a nu le fi dezvăluite sursele sau pentru a nu intra în conflict cu anumite grupuri de interese. Observatorul jurnaliștilor uciși al UNESCO înregistrează uciderea a cel puțin 44 de jurnaliști care investigau probleme de mediu în ultimii 15 ani, dintre care doar 5 s-au soldat cu condamnări. Datele arată că femeile jurnaliste raportează că sunt mai expuse decât bărbații la hărțuirea online.
UNESCO solicită un sprijin mai puternic pentru jurnaliștii de mediu și o mai bună guvernanță a platformelor digitale.
0 Comentarii