Web Analytics

Rămâne cum a stabilit Elena Iagăr. Salariaţii CJCAA se „formează profesional” la mare sau la munte, pe bani mulţi

de | 7.07.2022 14:25 | Actualitate, Dezvăluiri, Economie, Home, Politica si Administratie

Austeritatea e doar pentru căţei
Într-o declarație la A3 Pitești, vicepreședintele Marius Nicolaescu a spus că șefii CJ au aflat din presă de aceste ”concedii mascate” de la Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș şi că, mai mult, în ultimii doi ani toți salariații Consiliului Județean au făcut cursurile de formare profesională la sediul instituției tocmai pentru a se preveni risipa

Cursuri de formare profesională sau concedii mascate la mare sau la munte pentru bugetari? Potrivit legii, angajatorii au obligația de a asigura participarea la programe de pregătire profesională pentru salariați, iar cheltuielile sunt suportate tot de către angajatori, însă destinațiile însorite și perioada în care au loc cursurile nasc semne de întrebare. Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș, de exemplu, a intrat în vizorul opiniei publice după ce s-a aflat că trimite în această vară, pe bani mulți, cinci angajați la formare profesională.

Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș s-a format prin comasarea Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești cu Centrul Cultural Județean Argeș. Instituția este condusă de Elena Iagăr, care a fost și șefa Școlii Populare de Arte, și are 63 de posturi aprobate, însă doar 33 sunt ocupate. Dintre funcționarii instituției, cinci beneficiază anul acesta de cursuri de formare profesională și cazare la hotel.

Mai exact, Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș a solicitat Centrului de Formare APSAP (furnizor acreditat de formare profesională) cinci servicii de formare profesională. Fiecare curs costă 980 de lei, în total 4900 lei. Apoi a solicitat servicii de cazare la hotel pentru 4 persoane, în valoare individuală de 4.266,67 lei, deci, în total, 17.066,68 lei. Detaliul care atrage atenția este că, separat, s-a găsit o altă ofertă și pentru un al cincilea angajat (oare cine o fi?), în valoare de 4.752,38 lei. Mai scump, deci, față de oferta găsită pentru ceilalți patru angajați obișnuiți. În total, 26.719,06 lei este costul fără TVA al ”sejururilor de formare profesională”.

Citește și Povestea drapelului de 100 de metri, de la parada de 1 Decembrie

Elena Iagăr: „Bineînțeles că se fac cursurile…”

Am contactat-o pe Elena Iagăr, șefa Centrului Județean de Cultură și Arte Argeș, și am întrebat-o dacă, după scandalul din presă, s-a schimbat ceva. Dacă a dat cumva înapoi sau dacă, dimpotrivă, merge înainte cu aceste cursuri bine asezonate cu pachete hoteliere atractive. „Bineînțeles că se fac cursurile, pentru că suntem obligați să le oferim angajaților noștri cursuri minim o dată la trei ani, iar colegii mei nu au fost la cursuri de pregătire de trei ani”.

Cei cinci angajați care beneficiază de cursuri de formare profesională fac parte din compartimentul administrativ și au efectuat precedentul curs de formare profesională în anul 2019. Elena Iagăr a mai spus nonșalant că nu știe în ce zonă (la mare sau la munte) vor merge angajații. Având în vedere că există gratuitate pentru însoțitor, am întrebat și dacă funcționarii vor fi însoțiți de un membru al familiei sau vor merge singuri. „Nu, vor merge ei. A fost făcută achiziția…, dar vedeți pe punctul de vedere (postat pe pagina de facebook a instituției din 20 iunie a.c.), că sunt toate detaliile acolo”. Însă în punctul de vedere nu se regăsește nicăieri dacă anagajații merg singuri sau însoțiți la cursurile de formare. Se precizează, totuși, că modalitatea concretă, durata şi alte aspecte legate de formarea profesională se stabilesc prin acordul părţilor şi fac obiectul unor acte adiţionale la contractele individuale de muncă. Cursurile se fac în limita sumei aprobate de ordonatorul principal de credite printr-o hotărâre a Consiliului Județean, la sfârșitul lunii martie a.c.

Citește și Mutu’, căluşarul tatuat şi tatuator!

Ne-am interesat și cum a explicat Elena Iagăr conducerii Consiliului Județean Argeș decizia sa, având în vedere că scandalul a cam șifonat imaginea CJ într-o perioadă în care se tot vorbește de austeritate. La fel, am fost curioși să aflăm și ce i-au spus/reproșat șefii CJ, având în vedere că vicepreședintele Marius Nicolaescu a declarat la Antena 3 Pitești că au aflat din presă de aceste cursuri făcute pe bani mulți. Mai mult, viecele Nicolaescu a subliniat că în ultimii doi ani toate cursurile de formare pentru salariații CJ s-au făcut la sediul instituției, tocmai pentru a se împiedica risipa inutilă cu serviciile hoteliere costisitoare. A fost momentul în care managerul Elena Iagăr, vădit deranjată de insistența noastră, s-a eschivat și a pus punct convorbirii: „Doamnă, participarea la aceste cursuri s-a făcut conform legii. Managerul are atribuții să respecte prevederile legale. Eu am respectat legea. Repet, am pus punctul de vedere. Pentru mai multe detalii, vedeți punctul de vedere oficial”.

Citește și O ie de colecţie a atras multe priviri la ”Gala 10 pentru Argeş”

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *