Web Analytics

Rafila: „Din păcate, certificatul COVID nu a fost adoptat”

de | 29.12.2021 12:49 | Actualitate

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila prezintă, miercuri, alături de directorul Institutului Național de Sănătate Publică Adriana Pistol, estimările specialiștilor în legătură cu valul 5 al pandemiei, dar și măsurile pe care Minsiterul Sănătății le-a pregătit. Rafila a vorbit și despre certificatul COVID-19, proiect abandonat în Coaliție după o discuție cu președintele Klaus Iohannis.

„Încercăm să extindem testarea la nivelul cabinetelor de familie și sperăm să avem succes să depistăm cât mai repede persoanele bolnave. Din păcate, o măsură care să încetinească transmiterea, acel certificat COVID-19, noi l-am elaborat, dar el nu a fost adoptat. Este o măsură pe care am fi vrut să o luăm în România, rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie politică care să ducă la adoptarea acestui document încât să evităm trei lucruri majore: 1. un lockdown; 2. închiderea școlilor; 3. un număr cât mai mic de decese și pentru asta trebuie să avem toate instrumentele”, a spus Alexandru Rafila.

Citește și:ACUM! Gospodărie mistuită de flăcări, la Bascov! Intervin pompierii

Potrivit directorului INSP, până la jumătatea lunii ianuarie Omicron va deveni tulpina dominantă, fiind estimate peste 25.000 de cazuri pe zi. În scenariul optimis, în 33 de zile se vor ocupa 1.500 de paturi la ATI, în condițiile în care 60% din populația vulnerabilă este nevaccinată.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii