Web Analytics

Rafila avertizează: „La gripă nu este imunitate de lungă durată”

de | 5.02.2023 11:37 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Pentru a stopa o epidemie de gripă în România şi, mai ales, consecinţele asupra persoanelor vârstnice, ar trebui vaccinate „cam 3,5 milioane” de persoane, a declarat, sâmbătă, 4 februarie, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la un post de televiziune.

Citeşte şi: Informare de ger pentru toată țara până pe 10 februarie. Temperaturi între -14 și -4 grade

La gripă, pentru că am avut doi ani de pauză, am avut măsurile pentru Covid. Acestea ne-au protejat şi de gripă, iar circulaţia virusurilor gripale a fost mult mai redusă în ultimii doi ani, inclusiv în emisfera sudică.
Circulaţia virusurilor gripale a găsit acum o populaţie care nu se mai întâlnise de vreo doi ani cu aceste virusuri, deci imunitatea colectivă generată de trecerea prin boală era scăzută – la gripă nu este imunitate de lungă durată – iar vaccinarea în România este totuşi redusă.

Am vaccinat şi anul trecut şi anul acesta cu 1,5 milioane de doze, cam ăsta a fost nivelul de acceptabilitate. Ca să putem, de exemplu, să stopăm o epidemie, şi mai ales consecinţele asupra persoanelor vârstnice, ar trebui să vaccinăm în România cam 3,5 milioane de persoane (…), deci cel puţin dublu. Acum doi ani s-au cumpărat 2,5 milioane de doze de vaccin şi nu s-au folosit decât 1,5 milioane – vorbim de vaccinul antigripal„, a afirmat Rafila, potrivit Agerpres, citată de realitatea.net.

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *