Web Analytics

Radu Perianu: „Comisia de control va funcționa pe toată durata mandatului meu!”

de | 18.07.2023 13:13 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Marți, 18 iulie, prefectul Radu Perianu a făcut, în cadrul unei conferințe de presă, o sinteză a controalelor făcute recnt în judeţul Argeş. Astfel, au fost verificate 102 centre rezidenţiale, licențiate și nelicențiate, pentru vârstnici, pentru adulţi cu dizabilităţi și pentru copii.

Dintre acestea, 95 sunt funcţionale, iar șapte sunt radiate – nu mai desfăşoară activitate. 49 de centre sunt private, 46 sunt publice.

Au fost aplicate amenzi în valoare de 1.975.600 lei.
A fost suspendată temporar activitatea a două centre, unul public, unul privat.

Situaţia celui privat: au fost depistate probleme şi de către inspectorii DSP, şi de către ISU. Nu avea autorizaţie sanitară de funcţionare și nici autorizaţie de securitate la incendiu. Era igrasie şi mucegai în grupurile sanitare, băile erau insuficiente pentru numărul de beneficiari, mobilierul era degradat, spălătoria era improvizată într-un beci insalubru. Din toate aceste motive, s-a dispus mutarea celor 16 vârstnici. Ei sunt acum într-un centru care corespnde cerințelor.

Centrul public unde s-a dispus măsura suspendării activităţii aparţine DGASPC Argeş şi a fost închis un corp de clădire cu 4 dormitoare. Erau 5 beneficiari care au fost mutați, în timpul controlului, într-un alt corp de clădire, tot al DGASPC Argeş.

Problemele constatate aici: pereţi degradaţi, calorifere ruginite, mobiler cu un grad avansat de uzură, gândaci pe hol şi în bucătărie.

Vor fi luate la mână toate rapoartele de control din 2020 încoace!

Probleme au fost însă în toate locurile verificate, unele grave, altele mai puţin grave sau remediabile. Unele chiar remediate pe loc!

Reacţia publică a dus şi la sesizări venite direct către Prefectură. Au fost mai multe plângeri venite de la persoane care reclamau fie locaţii care ar funcționa ilegal, fie locaţii acreditate, dar care nu îndeplinesc cerinţele. Toate sesizările au fost verificate. Pentru una dintre ele a fost deschis un dosar penal şi Poliţia Argeş va stabili dacă este sau nu vorba despre fapte ilegale.

Am decis ca, pe toată durata mandatului meu, să funcţioneze această comisie! Controalele nu se vor opri! Comisia rămâne formată şi va verifica, prin sondaj şi la sesizare!

Este inadmisibil să fie haos şi să nu se respecte regulile în aceste locaţii! Absolut revoltător ca cei care ar trebui să îngrijească bătrâni, adulţi cu probleme, copii, să facă, de fapt, economie pe spatele lor! Au fost oameni care stăteau în camere supraaglomerate, pe saltele mai mici decât paturile, care reclamau calitatea mâncării şi multe altele. Sunt lucruri pe care vreau să înţeleg cum de nu au fost sau dacă au fost văzute până acum. Şi dacă da, de ce nu au fost remediate.

La ora 13, astăzi, am o şedintă de lucru cu reprezentanţii instituţiilor de control. Corpul de Control al prim-ministrului solicită numărul controalelor şi măsurile dispuse pentru fiecare obiectiv, începând cu anul 2020 până în prezent! În plus, le voi solicita instituțiilor implicate să comunice Instituției Prefectului, din 2020 încoace, toate rapoartele de control pentru a putea verifica dacă deficiențele constatate acum au existat și în trecut!” – a spus prefectul.

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *