Web Analytics
scris marți, 21.02.2023

Putin anunță că Rusia își suspendă participarea la tratatul de dezarmare nucleară încheiat cu SUA

Rusia a anunțat că suspendă participarea la Tratatul cu SUA privind armele nucleare, relatează Realitatea PLUS.  Anunțul lui Vladimir Putin de marți creează o îngrijorare maximă în întreaga lume după anunțul președintelui Rusiei de a suspenda acest  tratat. „Mă văd nevoit să anunț astăzi că Rusia își suspendă participarea la tratatul privind armele strategice ofensive”, a declarat Putin.

Putin anunță că Rusia își suspendă participarea la tratatul de dezarmare nucleară încheiat cu SUA

Citește și: DRDP Braşov: Vor fi montate plase de protecţie şi bariere pentru a opri căderea de pietre pe Transfăgărăşan

Putin califică drept „total absurde” solicitările occidentale de a inspecta instalațiile nucleare controlate de Rusia. „Occidentul este fie cinic, fie prost” în ceea ce privește abordarea sa față de controlul armelor și față de Rusia, relația dintre Rusia și SUA s-a deteriorat, iar „aceasta a fost inițiativa SUA”, a mai declarat Putin. Președintele rus a spus că „pas cu pas au început să distrugă sistemul de securitate mondială și controlul armelor”. Cu toate acestea, Putin a exclus posibilitatea ca Rusia să facă un prim atac nuclear.

Citește și: Managerul Spitalului Câmpulung, propus pentru demitere

Semnat în 2010, Tratatul New Start limitează arsenalele celor două ţări la maximum 1.550 de focoase desfăşurate de ambele părţi, o reducere de aproape 30% faţă de limita anterioară stabilită în 2002. De asemenea, limitează la 800 numărul de lansatoare şi bombardiere grele. În ianuarie 2021, Vladimir Putin l-a prelungit pe cinci ani, până în 2026. Tratatul de reducere a armelor strategice, care a fost semnat pentru prima dată în 1991, a limitat numărul de rachete balistice intercontinentale din SUA și Rusia.

Citește și: Ce mărturisește o pacientă care crede că i s-a implantat un stimulator cardiac  de la un cadavru: „Pentru că nu îmi primea corpul, le dădea afară”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi că regretă decizia Rusiei de a-şi suspenda participarea la New START, tratatul nuclear bilateral pe care îl are Moscova îl are cu Washingtonul, singurul acord care mai este în vigoare în privinţa arsenalului nuclear. Stoltenberg a cerut Moscovei să respecte acordurile existente.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită