Web Analytics

PSD doreşte noi facilităţi pentru industria HoReCa

de | 16.06.2020 09:55 | Politica si Administratie

Reprezentanţii PSD au iniţiat un proiect de lege menit să acorde facilităţi majore pentru industria HoReCa (unităţi de cazare şi restaurante).

Proiectul de lege nu are nici studiu de impact şi nici nu indică sursa de finanţare a acestor măsuri cu impact asupra bugetului de stat.

Prin această iniţiativă legislativă, PSD propune un pachet de măsuri ce are următoarele obiective:

– reducerea costurilor societăţilor comerciale prin amânarea plăţii unor taxe şi impozite;

– stimularea cererii turistice prin susţinerea directă şi indirectă a costurilor populaţiei destinate acestui scop;

– stimularea investiţiilor.

În opinia social-democraţilor, proiectul propune, concomitent cu facilităţile acordate, condiţionalităţi privind menţinerea locurilor de muncă şi stabilitatea preţurilor şi tarifelor, astfel încât efectul scontat al pachetului de măsuri să nu fie anulat prin comportamente neadecvate din partea unor agenţi economici.

Conform proiectului de act normativ, social-democraţii doresc:

1. Eşalonarea plăţii impozitului aferent veniturilor din salarii pe o perioadă de trei luni după încetarea stării excepţionale. Pentru societăţile care nu accesează facilitatea de eşalonare se aplică o bonificaţie de 10% din sumele plătite la termenul prevăzut de lege.

2. Până la sfârşitul anului 2020, serviciile de cazare, restaurant şi transport în scopuri turistice să fie scutite de taxa pe valoarea adăugată brută.

3. Pentru 2020 şi 2021 statul să susţină contravaloarea tichetelor de vacanţă acordate de oricare dintre angajatori, în cuantum de maxim 1450 lei/angajat.

4. Sprijinirea agenţiilor de turism care au emis pachete turistice până la instituirea stării de urgenţă pentru a amâna returnarea sumelor încasate de la clienţi prin instituirea unui sistem de vouchere prin care pachetele de servicii care nu au mai putut fi prestate să fie reprogramate

5. Instituirea programului pentru modernizarea staţiunilor balneare prin care se propune o susţinere financiară pentru astfel de investiţii (ajutor nerambursabil completat cu garantarea de către stat a unei părţi din creditele pentru investiţii).

Un articol din proiectul de lege arată că pot beneficia de aceste facilităţi doar firmele care nu îşi vor majora preţurile cu mai mult de 10% faţă de perioada similară din anul precedent.

Iniţiatorii proiectului legislativ sunt: Marcel Ciolacu – preşedinte interimar al PSD şi preşedinte al Camerei Deputaţilor, Paul Stănescu – vicepreşedinte al PSD,

Alfred Simonis – liderul grupului social-democrat din Camera Deputaţilor şi Radu Cosmin Preda.

În expunerea de motive, aceştia arată că actuala criză economică va afecta veniturile multor categorii de popuIaţie, cu impact asupra diminuării cererii, cu deosebire pentru zonele turistice mai puţin solicitate, precum staţiunile balneare sau pentru perioadele de extrasezon.

Ca urmare, iniţiatorii susţin că multe societăţi din acest domeniu vor avea grave probleme financiare, în absenţa unor măsuri de susţinere şi compensare a pierderilor înregistrate.

Deşi sectorul asigură doar circa 2% din produsul intern brut, acesta are un efect semnificativ de antrenare în economie, oferind suport pentru activitatea de transport, agricuItură şi industria alimentară, se mai arată în expunerea de motive.

 

ACEST ARTICOL A FOST PRELUAT INTEGRAL DE PE WWW.BURSA.RO 

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii