Web Analytics

Protest on line anti-popa Brînzea, sub titlul „Dă jos hoţu’!”

de | 19.09.2019 13:41 | Dezvăluiri

# Zeci de ONG-uri şi asociaţii civice îi cer demisia pentru nereguli în cheltuirea banului public # Directorul adjunct de la Institutul ”Eudoxiu Hurmuzachi”, cunoscut argeșenilor ca și moștenitor al Brătienilor, a fost audiat la Camera Deputaților în Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării
Puternic contestat la București de organizațiile neguvernamentale, dar și în afara țării de către reprezentanții comunităților istorice românești, cazul preotului Nicolae Brînzea de la parohia Sfântul Ilie din Pitești (mult mai cunoscut argeșenilor ca moștenitor al Brătienilor) a ajuns marți, 10 septembrie, și la Camera Deputaților. Acolo unde președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, a adresat o interpelare ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero. Acesta a cerut revocarea lui Nicolae Brînzea din funcția de director general adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi”, pe care îl acuză de cheltuirea banului public în mod discreționar. La Comisia pentru comunitățile românești din afara granițelor țării au fost audiați reprezentanții MRP, preotul Nicolae Brînzea, dar și două dintre fostele angajate ale IEH, date abuziv de către Nicolae Brînzea afară din instituție.
”Brînzea a încercat să se apere într-un mod lamentabil, ducând discuția în zonele deja obișnuite pentru el, ale insinuărilor și discreditării, afirmând că explicația pentru salariul ilegal pe care și l-a acordat sieși (întrucât chiar el este semnatarul acelei decizii) s-ar fi datorat unei erori, spunând că «am fost încadrat greșit, eu având și vechime»…” , după cum a scris ”Romanian Global News”, agenția de presă a românilor de pretutindeni, care a titrat: „Popa Brînzea de la IEH s-a făcut de râs în fața Comisiei de la Parlament încercând să își justifice ilegalitățile”.
Mai mult, un protest fără precedent în spațiul românesc a avut loc luni, 16 septembrie, pe parcursul întregii zile, în mediul online, intitulat: „Dă jos hoțu’ challenge”. Challenge-ul s-a derulat sub forma jocului leapșa, prin palma care a fost dată Guvernului României, Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (IEH). Cu like, comment, share & tag, participanții la acțiune au protestat pe paginile oficiale ale Guvernului României, Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, precum și pe paginile oficiale ale celor care conduc aceste instituții, punând câteva întrebări referitoare la situația gravă dintr-o instituție publică, a cărei activitate se derulează din banii contribuabilului român.
„Cazul Brînzea este unul pe care îl regăsim în foarte multe instituții din România. Până când vom mai tolera să fim furați de astfel de oameni? Țara noastră este jefuită zi de zi de astfel de personaje care se consideră invincibile, bazându-se pe rețelele create cu scopul de a fi mereu la adăpost de lege!”, au scris organizatorii protestului.

Avertismentul ONG-iștilor către popa Brînzea. ”Institutul «Eudoxiu Hurmuzachi» nu este Vila Florica, însuşită în condiţii suspecte”

Inițiatorii demersului propun o serie de întrebări pe care protestatarii să le adreseze instituțiilor responsabile de acoperirea furtului de ban public:
1. Se recuperează în prezent diferența dintre salariul legal și cel ilegal acordat cu de la sine putere de directorul general delegat al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Nicolae Brînzea? Dacă nu, de ce?
2. Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” are dreptul de a deconta legal cheltuieli de protocol? Nu ne amăgiți cu legi care se aplică anumitor instituții publice. Institutul nu se încadrează în acele reglementări. Care e valoarea cheltuielilor de protocol stabilite de Nicolae Brînzea în diverse proiecte destinate românilor din afara granițelor țării?
3. Cum vor fi recuperați banii pe deplasările lui Nicolae Brînzea în interes personal cu mașina de serviciu și cu bani de motorină din banul public peste tot în țară?
4. De ce Ministerul pentru Românii de Pretutindeni îl menține în funcție pe Nicolae Brînzea? Îi este frică de Brînzea?
5. Cine îl protejează la Guvern pe Nicolae Brînzea?
6. Este adevărat că Nicolae Brînzea își ia concedii medicale mereu în același timp cu prietenul cel mai bun, șoferul lui și omul bun la toate cele personale, angajat al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi”, dar fără activitate concretă acolo?
7. Este adevărat că, deși avea post de consilier juridic în instituție, Nicolae Brînzea a încheiat un contract de asistență juridică cu o cunoștință avocat (mai exact, cu cabinetul ei de avocatură), fără însă a respecta legea care prevedea obținerea acordului explicit al ordonatorului principal de credite – Ministerul pentru Românii de Pretutindeni?
8. De ce Nicolae Brînzea îi tratează cu dispreț pe toți românii din jurul granițelor, pe care îi acuză că „iau bani în plic”?
9. De ce Nicolae Brînzea consideră instituția publică la conducerea căreia a fost delegat moșia sa? Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” nu este Vila Florica, însușită în condiții suspecte.
10. Nicolae Brînzea vrea alt post, de consul sau ambasador, și nu știe cum să plece de la cârma Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi”?

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii