Web Analytics
scris joi, 12.01.2023

Protest al silvicultorilor în fața Guvernului. Motivul: „pădurea statului riscă să fie înstrăinată!”

La sfârșitul anului trecut, în decembrie, Guvernul a adoptat în mare grabă un proiect de lege pentru modificarea şi completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, fără respectarea termenelor de dezbatere publică prevăzute de lege, după cum a avertizat Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva. Prin urmare, dacă actul normativ va fi legiferat în forma adoptată de Guvern, toate activităţile comerciale ale regiilor autonome vor trebui organizate, în termen de trei ani, în S.A.-uri sau S.R.L.-uri şi, astfel, lemnul românesc va încăpea pe mâinile anumitor grupuri de interese, potrivit sindicaliștilor.

Protest al silvicultorilor în fața Guvernului. Motivul: „pădurea statului riscă să fie înstrăinată!”

Citește și: Buletinele electronice vor fi eliberate gratuit, până la finele anului

Este și motivul pentru care joi, 12 ianuarie, câteva sute de silvicultori şi reprezentanți ai asociaţilor profesionale şi patronale din domeniu au protestat în faţa sediului Guvernului.

După înfiinţarea acestor societăţi pe acţiuni, cel mai probabil, statul le va lista la bursă, iar marii operatori economici interesaţi de păduri şi de lemnul românesc vor putea deveni acţionari majoritari (anumite firme cu capital străin care procesează cantităţi importante de lemn în România au deja poziţii dominante pe piaţă faţă de operatorii economici autohtoni). Astfel, pădurea publică de stat şi lemnul românesc, poate unica resursă pe care astăzi România o mai deţine în patrimoniul public, va încăpea, cu girul Guvernului, pe mâinile anumitor grupuri de interese, care, cel mai probabil, urmăresc acest lucru de mult timp, inclusiv prin forţarea reorganizării Romsilva, ca angajament în PNRR, într-un moment în care această regie de interes naţional funcţionează la parametri optimi, cu rezultate economice de excepţie”, spun silvicultorii, citați de g4media.ro.

Cei de la Federaţia Silva mai spun că, prin adoptarea acestei legi, „statul român este pe cale să facă încă o greşeală capitală după ce a privatizat sectorul bancar, petrolul, rafinăriile, producţia şi distribuţia de energie, combinatele petrochimice, combinatele siderurgice, industria producătoare de autocamioane, tractoare şi maşini agricole, şantierele navale şi toate celelalte”, potrivit sursei citate.

Sindicaliștii avertizează asupra faptului că peste 3 milioane de hectare de pădure aflate în proprietatea statului riscă să fie înstrăinate.

Pe de altă parte, potrivit europafm.ro, Romsilva a vândut anul trecut produse de 34 milioane lei. Vânătoarea și vânzarea fructelor de pădure devin, de la an la an, tot mai profitabile pentru această regie a statului.

Sursa foto: Ilona Andrei, G4 Media

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită