Buletinele electronice vor fi eliberate gratuit, până la finele anului

de | 10.01.2023 14:52 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Buletinele electronice vor fi emise – zice-se – până la finalul anului și vor fi gratuite. Din 2030, cine vrea să iasă din țară va trebui să aibă un astfel de document sau pașaport. Un proiect ăn acest sens a fost lansat de MAI în dezbatere publică.

Citește și: Argeșul, sub cod galben de precipitații abundente

Eliberarea cărților electronice de identitate cu cip care costă acum, în proiectul pilot de la Cluj, 67 lei, se va face gratuit, conform proiectului MAI. Costurile vor fi suportate de stat din fondurile alocate prin PNRR.

O schimbare importantă propusă de MAI se referă la informațiile ce apar pe noile cărți electronice. Locul nașterii va fi doar în format electronic, stocat pe cip, fără a mai fi prezent nici pe noile cărți de identitate simple. Asta deoarece din luna septembrie 2023 ar trebui să funcționeze, potrivit MAI, Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC). În acest sistem IT va fi stocat și generat locul nașterii.

Adresa de domiciliu va rămâne inscripționată pe cărțile de identitate simple, dar nu va mai apărea pe verso-ul cărții electronice de identitate, ca în prezent. Adresa de domiciliu și respectiv de reședință vor fi de asemenea stocate pe cip-ul cărții electronice de identitate (CEI). Înscrierea adresei de domiciliu doar în suportul electronic al cărții electronice de identitate se va face pentru a fi eliminată obligația preschimbării acesteia atunci când vrei să îți schimbi domiciliul, conform notei de fundamentare. Procedura preschimbării domiciliului va fi furnizată exclusiv în mediul digital, fără să te mai prezinți la ghișeu, scrie digi24.ro.

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole