Web Analytics
scris joi, 09.02.2023

Proprietarii locuințelor încadrate în clasa I de risc seismic nu pot încheia polițe de asigurare

La nivel național,  în jur de 900 de imobile sunt încadrate în clasa I de risc seismic. Proprietarii acestora, cei mai vulnerabili în cazul unui cutremur, nu îşi pot asigura locuinţele.

Proprietarii locuințelor încadrate în clasa I de risc seismic nu pot încheia polițe de asigurare

Citește și: Antrenor de atletism, reținut pentru agresiune sexuală

Reprezentanţii asiguratorilor spun că proprietarii care se află în această situaţie nu-şi pot asigura locuinţele din simplul motiv că nu le permite legea. „Sunt prevederi legale foarte clare care spun că locuinţele care au fost expertizate şi au fost încadrate în clasa I de risc seismic nu se pot asigura. Sub nicio formă. Nici măcar cu o poliţă de asigurare obligatorie. Raţionamentul este că asigurările sunt în general modele de protecţie financiară care se bazează pe risc statistic. În momentul în care ai o certitudine, nu o poţi asigura. În momentul în care avem o clădire încadrată în clasa I de risc seismic se consideră că acea clădire, cu siguranţă, la un cutremur de magnitudine mare va avea avarii semnificative, sau va fi distrusă complet şi atunci, de asta nu se asigură. De exemplu, nu poţi să asiguri împotriva inundaţiilor o casă construită într-o luncă. Nu poţi să plăteşti oricât pentru a avea asigurat orice, pentru că atunci ar trebui să plăteşti valoarea casei. Sigur că oricine te poate asigura, dar prima de asigurare va fi egală cu bunul pe care vrei să îl asiguri dacă riscul e cert”, a declarat, pentru TVR, Cosmin Tudor, Director de Dezvoltare, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

Citește și: România ajută Siria după cutremur. Trimite îmbrăcăminte și alimente

Prin urmare, singura soluţie rămasă proprietarilor care au locuinţe încadrate în clasa I de risc seismic este să îşi consolideze locuinţele, după care să le asigure. Asigurările obligatorii pentru locuinţe costă 20 de euro/an şi 10 euro/an în cazul caselor din chirpici. Acestea acoperă inundaţiile, cutremurele şi alunecările de teren, iar valoarea maximă a despăgubirilor este 20.000 euro, respectiv 10.000 euro.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...