Web Analytics

Proiectul privind ”Conservarea și consolidarea Cetății Poenari” intră în line dreaptă

de | 23.12.2020 19:24 | Actualitate

 

În ședința ordinară a C.J. Argeș, s-a aprobat Documentația de avizare a Lucrărilor de Intervenție actualizată. Grupul PSD și grupul USR-PLUS și-au asumat prin vot realizarea investiției.

Astăzi, 23 decembrie 2020, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Argeș s-a votat proiectul de hotărâre privind aprobarea Documentației de avizare a Lucrărilor de Intervenție actualizată pentru proiectul ”Conservarea și consolidarea Cetății Poenari”, finanțat din fonduri europene și din bugetul Consiliului Județean Argeș.

Proiectul de hotărâre a fost votat de consilierii județeni PSD și USR-PLUS, în timp ce consilierii PNL și Pro România s-au abținut de la vot. Cu toate acestea, proiectul a trecut cu majoritate de voturi ”pentru”, iar astfel s-a făcut un pas important pentru realizarea unei investiții de amploare care vizează, în fond, salvarea unui simbol național – Cetatea Poenari, un obiectiv de patrimoniu unic în România, cu profundă însemnătate atât din punct de vedere istoric și cultural, cât și din punct de vedere turistic.

Proiectul “Conservarea și consolidarea Cetății Poenari” își propune să contribuie la dezvoltarea comunității prin creșterea atractivității turistice și investiționale, la consolidarea identității culturale, la revitalizarea economică și social-culturală.

 

Citește și Proiectul de modernizare al rețelelor de apă canal a fost votat în unanimitate în Consiliul Local Pitești

 

În cadrul proiectului, vor fi executate lucrări de conservare, de reabilitare structurală și arhitecturală. Valoarea totală este de 23.262.100,85 lei (din care 13.614.534,95 lei – contribuția Consiliului Județean Argeș și 9.647.565,90 lei – fonduri europene). Termenul de proiectare este de 3 luni, iar durata execuției lucrărilor este de 16 luni.

Cunoscută și sub numele de Cetatea lui Vlad Țepeș sau Cetatea lui Negru Vodă, Cetatea Poenari este o încântătoare fortăreață medievală, ce se înalță în stâncă, la o altitudine de 850 metri, pe vârful Muntelui Cetățuia.

Piatra de temelie a fost pusă de domnitorul Negru Vodă în secolul al XIII-lea, iar mai târziu, în secolul al al XIV –lea, a fost aleasă de domnitorul Vlad Țepeș ca refugiu unde să se retragă din fața otomanilor, fiindu-i acestuia reședință secundară. Ruinele Cetății Poenari păstrează vie o pagină importantă din istoria poporului nostru. Zidurile cetății și legendele locului, care au dăinuit peste veacuri, reprezintă adevărate mărturii despre strategiile de luptă ale celui mai cunoscut domnitor român, despre modul de viață al lui Țepeș și al soldaților săi.

Cetatea Poenari este poziționată într-un cadru natural deosebit. Odată urcate cele 1480 de trepte zidite până în coama dealului, de la înălțimea cetății pot fi admirate priveliștile frumoase ale văii Argeșului, Barajul Vidraru și Munții Făgăraș. Aceasta a fost și sursa de inspirație a scriitorului Jules Verne în compunerea romanului “Castelul din Carpați”.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii