Web Analytics

Proiectul de modernizare al rețelelor de apă canal a fost votat în unanimitate în Consiliul Local Pitești

de | 23.12.2020 17:18 | Actualitate, Politica si Administratie

 
Ultima ședință a legislativului piteștean pe acest an a suscitat cele mai multe discuții pe marginea proiectului pe fonduri europene prin care se vor moderniza rețețele de canalizare și apă, retras, anterior de pe ordinea de zi până când o comisie de la București a dat lămuririle necesare cerute de liberali și useriști care s-au opus inițial., mai ales din cauza creșterii implicite a tarifului către populație. Primarul Cristian Gentea: „vom face tot ce este posibil să găsim acele măsuri prin care să susținem persoanele defavorizate pentru care tariful să fie cât mai mic”, a promis edilul.
Au urmat dezbaterile pe marginea proiectului de hotărâre inițiat de primar privind aprobarea Studiului de fezabilitate pentru ,,Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Argeș, în perioada 2014-2020” precum și a indicatorilor tehnico-economici ai proiectului. De asemenea, un alt proiect important supus aprobării a fost cel privind aprobarea valorii investițiilor aferente UAT Pitești și a participării Consiliului Local Pitești la cofinanțarea ,,Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Argeș, în perioada 2014-2020”. Consilierii locali trebuie să aprobe: „din valoarea totală a proiectului, valoarea investițiilor aferente Municipiului Pitești în sumă de 89.482.938 euro, fără TVA, reprezentând cheltuieli eligibile.
Atât consilierii PNL cât și cei ai USR Plus, inițial potrivnici, au căzut de acord că acest proiect este benefic pentru piteșteni dar prezintă atât avantaje cât și dezavantaje, acestea din urmă fiind mai ales pentru piteștenii care vor suporta un cost crescut al apei. Însă executivul a atras atenția că în cazul în care nu se votează se va pierde finanțarea și vor trebui dați înapoi banii plătiți pentru studiile de fezabilitate, de aproximativ 11 milioane de lei precum și împrumutul bERD deja antamat pentru susținerea cofinanțării. De asemenea toată lumea a fost de acord că înlocuirea conductelor vechi este necesară pentru reducerea pierderilor dar și o calitate mai bună a apei. Acest proiect include alte 13 UAT-uri din Argeș care au votat deja în consiliile locale așteptând doar Piteștiul. Primarul Cristian Gentea a spus la rândul său că a acerut un audit extern de la BERD la SC Apă Canal pentru a avea convingerea că proiectul va fi dus la bun sfârșit în următorii patru ani. De asemenea, Sorin Apostoliceanu a dat asigurări că numirea unor noi membrii AGA societății va asigura o mai bună transparență a activității operatorului de apă canal. Într-un final proiectele privind modernizarea rețelelor de apă canal precum și majorarea planului tarifar au fost votate în unanimitate de consilierii locali ai municipiului Pitești.
 

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii