Web Analytics

Proiect de hotărâre pentru ca Trivalea să fie declarată „pădure-parc”

de | 3.10.2019 13:31 | Dezvăluiri

# Consilierul Sofianu şi dr. Irimia dau şah rechinilor imobiliari # Acest proiect de hotărâre pentru protejarea Pădurii Trivale va fi înaintat Consiliului Local Pitești și e semnat de consilierul local Narcis Sofianu, care l-a lucrat în echipă cu doctorul Tiberiu Irimia

Consilierul local Narcis Sofianu, în echipă cu dr. Tiberiu Irimia, a elaborat un proiect de hotărâre care privește extinderea Pădurii Trivale pe toată suprafața împădurită. În acest sens, cei doi liberali au propus șapte măsuri istorice, printre care și exproprierea terenurilor private și preluarea lor în domeniul public al municipiului Pitești. Și invocă în aest sens Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local.

În 1902, zece hectare din Pădurea Trivale au fost amenajate ca parc, la inițiativa prefectului liberal din acea perioadă Mihail Manolescu. Amenajările au fost coordonate de arhitectul peisagist francez Edouard Redont. În prezent, Parcul Trivale are o suprafață de aproximativ 6,5 ha. Narcis Sofianu subliniază însă că granițele pădurii nu sunt înțelese ca atare și pe bună dreptate de către piteșteni, „care percep parcul ca fiind format dintr-o suprafață de pădure mult mai mare (peste 200 de ha), situată în continuarea parcului, spre Grădina Zoologică și spre platoul înalt din zona Găvana”. Liberalul susține că, după anul 2005, au fost trecute în proprietate privată suprafețe considerabile din pădure, ceea ce a dus la apariția posibilității defrișarii în scopul construirii, fiind identificate, ulterior, inclusiv specii de păsări rare sau în pericol de dispariție.
În 2010 au început demersurile pentru a declara o parte din Pădurea Trivale (aproximativ 435 ha) ca „arie naturală protejată de interes național“. Narcis Sofianu crede că s-a optat în mod intenționat pentru această soluție, care este mai complicată decât declararea pădurii ca arie protejată de interes local.
„Afirmația mea este susținută de faptul că, timp de nouă ani, persoanele cu interese imobiliare în zona Padurii Trivale au reușit să împiedice declararea unei părți din această pădure ca arie protejată, fiind sprijinite de acțiunile sau indiferența unor funcționari și ale unor politicieni”, mai spune Sofianu.

„Proiectul pentru instituirea regimului de arie protejată nu are susținerea conducerii Primăriei Pitești”

Printre principalele motive pentru care Narcis Sofianu, în calitate de lider al grupului consilierilor P.N.L. Piteşti, a inițiat proiectul referitor la extinderea Parcului Trivale se numără dorința piteștenilor ca o mare parte din Pădurea Trivale, „plămânul verde” al orașului, să fie protejată ca „pădure-parc”, adică o pădure în care să existe alei pietonale și piste pentru biciclete, mobilier urban și iluminat public. Transformarea pădurii într-un parc tematic/ educațional/ recreativ sau într-o pădure-parc se face cu avizul Comisiei tehnice de avizare pentru silvicultură și în baza unor studii de specialitate. Narcis Sofianu mai spune că proiectul hotărârii de guvern pentru instituirea regimului de arie protejată nu are susținerea persoanelor responsabile din Guvern și nu se mai poate adopta întrucât suprafața de teren aflată în proprietate publică este mai mică decât cea prezentată în nota de fundamentare și cu prilejul consultărilor publice din anii anteriori.
„Proiectul hotărârii de guvern pentru instituirea regimului de arie protejată nu are susținerea conducerii Primăriei Pitești (cel puțin din anul 2013 și până în prezent), suprafața de pădure rămasă în proprietate publică fiind micșorată și inventariată în baza Legii nr. 165/ 2013 – cu scopul de a continua punerile în posesie (trecerile în proprietate privată). Chiar în situația în care hotărârea de guvern pentru instituirea regimului de arie protejată ar fi adoptată conform proiectului inițial, suprafețe considerabile din cele 230 de ha prezentate în schițele anexate riscă să facă obiectul unor operațiuni de defrișare în vederea realizării de construcții – este vorba despre cel puţtin 35-40 ha situate spre platoul înalt din zona Găvana”, explică Narcis Sofianu.

Propunerile echipei Sofianu-Irimia

Consilierul local Narcis Sofianu propune o serie de măsuri, după cum urmează: „identificarea exactă a terenurilor proprietate publică și a terenurilor proprietate privată situate în zona de pădure prezentată în schițele anexate; declararea intenției de a extinde Parcul Trivale în toată zona de pădure prezentată în schițele anexate; interzicerea realizării de construcții în zona mai sus prezentată; notificarea Gărzii Forestiere în vederea respingerii solicitărilor de scoatere din fondul silvic a terenurilor prezentate în schițele anexate; exproprierea terenurilor private și preluarea în domeniul public al municipiului Pitești a tuturor terenurilor prezentate în schițele anexate; obținerea avizului Comisiei tehnice de avizare pentru silvicultură; aprobarea extinderii Parcului Trivale pe întreaga suprafață împădurită prezentată în schițele anexate, dar și realizarea unei consultări publice privind oportunitatea transformării unor suprafețe din Parcul Trivale (pădure-parc) în parc recreativ/tematic/educațional”.
Consilierii locali sunt îndreptățiți să aibă atribuții în domeniul conservării rezervării naturale, după cum prevede codul administrativ. Narcis Sofianu și-a argumentat propunerile în felul următor: „Art. 37, alin. 1), lit e) din Codul silvic dispune că pot fi scoase definitiv din fondul forestier național, doar cu condiția compensării acestora, numai anumite categorii de terenuri, între care se numără cele necesare realizării de «parcuri recreative, parcuri tematice și/sau educaționale». În privința posibilității de expropriere a terenurilor private la care am făcut referire, menționez prevederile Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local”.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Ce ne propune domnul Sofianu si PNL este o alta agresiune asupra padurii Trivale, piste betonate de biciclete, mobilier urban si iluminat public, alei pietonale. Domnilor treziti-va, lasati padurea Trivale in pace ! Fara betoane si asfalt in padure ! Primaria nu are bani sa asfalteze strazile din Balotesti cum de vreme buna cer cetatenii si viseaza asfalt in padure. Domnul Sofianu sa ne spuna ce influenta a avut ca prefect si sef al comisiei judetene de fond funciar domnul Iani Popa de la PNL. Sub semnatura acestui penelist in 2008 zeci de hectare de padure au fost teleportate din tot judetul in Padurea Trivale. Ziarul Jurnalul de Arges a scris pe larg despre asta.
    Sa ne mai spuna domnul Sofianu ce influenta a avut ca sef al Directiei Silvice liberalul Valerian Jinga asupra scoaterilor definitive din fondul forestier a multor suprafete din padurea Trivale. Drept rasplata domnul Jinga a primit trei hectare de padure in padurea Trivale.
    Cei de la PNL au simtit ca este un os de ros si de facut campanie electorala pe seama padurii Trivale. Nu le merge, ani la rand au votat in consiliul local cot la cot cu PSD autoriazari de vile si cartiere de vile in padurea Trivale ! Rusine !