Web Analytics

Programul „Cantus Mundi” a fost prezentat la Lereşti

de | 17.10.2017 14:53 | Actualitate

coruri 01Sub deviza „Nicio şcoală fără cor”, Programul Naţional „Cantus Mundi” a poposit sâmbăta trecută şi pe meleaguri argeşene, ideea atragerii copiilor către o activitate socio-culturală interesantă fiind prezentată la Ateneul „Sarmiza Bilcescu Alimănişteanu” din Voineşti-Lereşti. A fost o nouă iniţiativă a Asociaţiei Culturale „Lereşti-Muscel”, condusă de preotul Alexandru Pahonţu, cea care se ocupă şi de Festivalul „CineSat”. Din păcate, însă, receptivitatea faţă de o întâlnire atractivă nu a fost prea consistentă, lipsind inclusiv invitaţi precum preşedintele Consiliului Judeţean Argeş şi primarul Câmpulungului. Totuşi, au fost prezenţi primarul de la Lereşti, Marian Toader, dar şi cadre didactice şi elevi din localitate.
Subiectul atractivităţii şi utilităţii participării copiilor la o activitate corală a fost prezentat de Leila Popovici, directorul Programului „Cantus Mundi”, Emil Pantelimon, managerul Corului „Madrigal”, recunoscut drept un bun universal de UNESCO, şi Anna Ungureanu, dirijorul Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, una dintre puţinele femei-dirijor din lume.
Expunerea paşilor făcuţi până acum a relevat înfiinţarea a aproape o mie de noi coruri în toată ţara, cu deosebire pe lângă instituţiile de învăţământ, dar s-a menţionat şi faptul că este nevoie de sprijin local în realizarea scopului „Nicio şcoală fără cor”, administraţiile locale putând susţine o asemenea idee. Iar despre beneficiile cooptării preşcolarilor şi a elevilor într-o asemenea activitate s-au spus multe, fiind date şi exemple din alte ţări care au implementat de mai mult timp programe similare.
Înfiinţat în anul 2011 de către renumitul dirijor Ion Marin, pe baza voluntariatului membrilor Corului „Madrigal”, Programul Naţional „Cantus Mundi” a fost instituţionalizat în 2014, prin hotărâre de Guvern.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii