Web Analytics

Profesori celebri ai şcolii Normale Carol I de la Câmpulung (I)

de | 10.03.2016 15:12 | Cultură

La sugestia regelui Carol I, demersurile strămutării Şcolii Normale Carol I din Bucureşti la Câmpulung au început în anul 1887. Terenul pe care urma să se construiască un local propriu pentru şcoala normală de la Câmpulung a fost ales de Dimitrie Sturza şi Spiru Haret, lângă Biserica Flămânda, unde fusese o şcoală cu întreţinere gratuită pentru cei ce învăţau, încă de la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Tratativele pentru cumpărarea a 10 hectare s-au purtat între Dimitrie A. Sturza, ministrul Instrucţiunii Publice, şi Istrate Rizeanu, primarul oraşului Câmpulung, ca reprezentant al Consiliului Comunal. Planul construcţiei şcolii a fost întocmit de arhitectul Socolescu, iar lucrările de construcţie au fost conduse de Giovani Batista Dreina. Piatra fundamentală a monumentalei clădiri s-a pus pe 26 octombrie 1892. În cele ce urmează vă prezentăm o parte dintre cei mai cunoscuți profesori ai Școlii Normale Carol I de la Câmpulung.

Profesorul Dimitrie Scurei (1846-1929) – limba germană, primul director

Cel dintâi director al Şcolii Normale Carol I după mutarea sediului de la Bucureşti la Câmpulung (1896-1898), prieten cu Mihai Eminescu, Ioan Slavici, I. L. Caragiale şi Alexandru Vlahuţă, a făcut cursuri în Germania pentru a se perfecţiona în organizarea învăţământului pentru şcolile normale (pregătirea învăţătorilor). Personalitate de vază a Câmpulungului, a fost ales în Consiliul general al judeţului Muscel. A fost apreciat elogios de foştii săi elevi, printre care preşedintele Partidului Ţărănesc Ion Mihalache şi prof. dr. Ion Nanu-Muscel.

Profesorul Ilarian Velculescu (1857-circa 1935) – pedagogie, director

A studiat pedagogia la Universitatea din Leipzig, unde a obţinut doctoratul. A fost profesor de pedagogie şi director al Şcolii Normale Carol I din Câmpulung între 1898 şi 1926, până la pensionare. S-a remarcat prin calităţile profesionale şi, mai presus de toate, prin spiritul de gospodar. Tot ce a ţinut de horticultură şi peisagistică în parcul Şcolii Normale Carol I a fost, pe timpul directoratului său, opera personală a lui Ilarian Velculescu.

Profesorul Gheorghe Şapcaliu (1867-1941) – istorie, română, latină, germană, franceză

Supranumit „genialul student” de la Şcoala Normală Superioară din Bucureşti, a fost profesor la Şcoala Normală Carol I din Bucureşti şi, după mutarea localului, la Câmpulung. A predat apoi la Liceul „Dinicu Golescu” până în 1929. Erudiţia sa era impresionantă: cunoştea la perfecţie limbile elină, latină, slavonă, germană şi franceză, avea noţiuni de limbi orientale, era un excelent epigrafist şi se remarca prin vasta cultură filosofică. S-a bucurat de prietenia şi preţuirea marelui istoric Nicolae Iorga, care îl vizita la Câmpulung. A rămas în amintirea elevilor săi şi a colegilor ca o strălucită figură a profesorului-enciclopedist.

Profesorul I. Nicolaescu-Bughianu (1867-1958) – geografie şi istorie

A urmat cursurile primare la Câmpulung, pe cele secundare la gimnaziul „Gh. Lazăr” şi Liceul „Sf. Sava” din Bucureşti. După absolvirea Universităţii Bucureşti în anul 1896, în primii ani a fost profesor de geografie la gimnaziul din Tulcea, transferându-se apoi la gimnaziul din Câmpulung. Din 1902 a devenit profesor titular la specialităţile geografie şi istorie la Şcoala Normală Carol I din Câmpulung. A ţinut cursuri şi la Liceul „Dinicu Golescu” până la pensionarea din 1931. Pasionat de călătorii, în colaborare cu profesorul Ion G. Marinescu, a întocmit o „călăuză” a împrejurimilor Câmpulungului, însoţită de o hartă, care au fost trimise spre publicare Ministerului Instrucţiunii şi Cultelor. În excursiile sale montane a făcut numeroase fotografii de o excepţională calitate. Cele zece cutii cu diapozitive şi colecţia sa de roci le-a donat în 1937 Şcolii Normale Carol I. A studiat zona Muscelului din punct de vedere geologic şi a descris flora şi fauna din aceste locuri.

Profesorul Alexandru Muşatescu (1869 – 1956) – limba română, limbile latină şi greacă, director

Una dintre figurile proeminente ale Câmpulungului. Director al Gimnaziului „Dinicu Golescu” (1896 – 1902), profesor al Şcolii Normale „Carol I” (1904 – 1931), s-a bucurat de un imens prestigiu în rândul profesorilor şi elevilor săi. A fost în trei rânduri decan al Baroului de Muscel şi de două ori primar al Câmpulungului (1905-1907; 1910-1911). Pentru calităţile sale, muscelenii l-au ales de patru ori senator în Parlamentul României. Este tatăl scriitorului Tudor Muşatescu.

Profesorul Ion Luca (1869 – ?) – limba română

După studii universitare la Bucureşti, a fost numit în 1896 profesor la gimnaziul din Câmpulung şi apoi la Şcoala Normală „Carol I”, unde a predat până la sfârşitul carierei. S-a impus prin ţinuta sa morală şi prin talentul de orator, manifestat prin discursurile ţinute în faţa publicului câmpulungean la zile festive (10 Mai, 24 Ianuarie etc.)

Profesorul Demetru Nitzulescu (1869 – 1973) – geografie, director

Student al marilor savanţi Grigore Tocilescu, Alexandru Odobescu şi B. P. Hașdeu, absolvent în 1896 al Universităţii Bucureşti, secţia istorie, s-a stabilit la Câmpulung, unde a predat la gimnaziul şi apoi la Liceul „Dinicu Golescu”. În perioadele 1911-1914 şi 1916-1919 a fost director. S-a remarcat prin numeroasele excursii făcute cu elevii, organizate pe baza propriului concept de „excursie şcolară instructivă”. Cercetările sale le-a concretizat prin publicarea unor manuale de geografie şi al altor lucrări în domeniu. A fost sărbătorit de foştii săi elevi la împlinirea vârstei de 100 de ani, iar la 104 ani i s-a acordat titlul de „Cetăţean de onoare al Câmpulungului”.

Profesorul Ştefan Corbeanu (1876 – 1941) – matematică

Absolvent al Universităţii Bucureşti, a fost profesor la Şcoala Normală „Carol I” din Câmpulung între 1910 şi 1938. Punctual, sever cu sine şi cu ceilalţi, drept faţă de elevi, se răzvrătea atunci când politica strica rosturile şcolii. A instituit două burse proprii pentru elevii săi şi a donat şcolii întreaga lui bibliotecă. A fost un profesor care s-a remarcat pe parcursul întregii vieţi printr-o conduită exemplară.
M.I.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii