Profesoara sinucigaşă avea o idilă cu un coleg mai în vârstă decât ea

de | 14.06.2012 17:39 | Dezvăluiri

# Iubire romantică cu final tragic la Universitatea Piteşti. # Alina Andreea Miu începuse o relație cu scriitorul Procopie Clonțea, coleg la Litere și mentorul ei din punct de vedere profesional. # Profesorul Clonțea recunoaște că Alina îi folosea cardul  bancar  și nu exclude posibilitatea ca tânăra care și-a luat zilele să fi fost șantajată de cămătari. Mediul academic piteştean a fost bulversat, săptămâna trecută, de vestea sinuciderii profesoarei de engleză de la Universitatea Piteşti, Alina Andreea Miu. Cu un CV de excepţie, la doar 33 de ani, Alina  a urmat Colegiul Naţional I.C. Brătianu, Secţia Franceză-Engleză a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Piteşti, avea  master în Translation Studies la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu şi un doctorat în Filologie engleză la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca, cu tema ”The Semantics Prose Translation. A Case Study: Edgar Allan Poe”, în coordonarea profesorului dr. Ştefan Oltean. A fost preparator titular asistent şi lector titular la Universitatea din Piteşti, Facultatea de Litere, Catedra de Limbă şi Literatura Română şi este coautor   al lucrării „A Practical English Grammar”, alături de profesorul Procopie Clonţea. Tocmai apropierea Alinei de cel care i-a fost mai întâi profesor şi apoi coleg a dat naştere, imediat după moartea sa, la numeroase comentarii privind o eventuală culpă morală a mentorului său în decizia tinerei de a alege moartea în locul vieţii.

Rudele l-au sfătuit pe profesorul Clonțea să se căsătorească cu Alina

Profesorul piteştean Procopie Clonţea, o somitate de necontestat în mediul universitar, membru al Uniunii Scriitorilor, Filiala Argeş, este cel care a modelat-o pe Alina Andreea, ca dascăl şi ca specialist. Studenţii celor doi îşi amintesc că tânăra lector universitar era formată aidoma după chipul şi asemănarea maestrului şi, deşi toată lumea bănuia că sunt împreună și că au o relație, nimeni nu a văzut vreodată, la facultate, vreun gest tandru între ei. Încercând să ridicăm puţin vălul misterului de pe această poveste romantică dar cu  final  tragic, ca un roman trist pe care cei doi protagonişti parcă nu au mai reuşit să îl termine, am luat legătura, prin telefon, chiar cu cel atât de blamat în aceste zile și care se afla la rude, în Braşov. Reticent la început, apoi devenit brusc vorbăreţ, ca şi cum ar fi vrut să se descarce brusc de poverile sufletului, profesorul Clonțea a precizat că poate caracterul prea intim al relaţiei lor fusese mult exagerat de străini. Dar, uşor-uşor, el  şi-a amintit poate cea mai frumoasă perioadă, cea de la început. „Am format-o de mică, a fost mereu în jurul meu, am scris cărţi împreună. A fost o minte strălucită…Dumnezeu să o ierte!”. Interlocutorul nostru mai spune că, într-o vreme, au petrecut împreună câteva zile la ţară, iar Alina s-a ocupat mult de nepoţel. Tânăra a produs o impresie atât de bună, încât fiica profesorului Clonţea şi-a sfătuit tatăl că ar fi bine să se căsătorească cu protejata lui de la Universitatea Pitești.

Alina a împrumutat mari sume de bani

Între timp, nu se ştie ce s-a întâmplat, dar Alina Andreea Miu nu mai era cea de altădată. Au curs râuri de cerneală pe tema anchetei în care era implicată pentru că ar fi cerut bani de la studenţi, pe motiv că urma să le plătească taxele dar sumele nu au mai ajuns în casieria Universităţii. Profesorul Procopie Clonţea ne-a spus, în cadrul primei noastre discuţii, că Alina Andreea ar mai fi cerut  împrumuturi substanţiale de la fiica şi de la o nepoată a lui. Ba chiar că tânăra i-a epuizat şi întreg cardul bancar pe care i-l administra şi pe care se aflau circa 90 sau 100 milioane lei vechi, lăsându-l falit, dar  şi cu  datorii la diferiţi creditori pentru că ea avea împuternicire şi îl reprezenta. Profesorul crede că toată această transformare, din înger în demon, a Alinei, ca şi când ar fi avut personalitate dublă, a avut o cauză ascunsă. Convins că cineva a avut-o la mână şi a şantajat-o, profesorul Clonțea ne-a mai spus că speră ca poliţia, care derulează o anchetă privind circumstanţele în care s-a produs decesul tinerei, să descopere întreg adevărul.
Dacă, iniţial, Procopie Clonţea a promis că vom avea o discuţie faţă în faţă, luni, la întoarcerea domniei sale în Piteşti, când l-am sunat pentru stabilirea orei întâlnirii, acesta și-a schimbat opinia precizând că nu ar vrea să declare nimic pentru a nu întina memoria celei care a fost Alina Andreea Miu.
Alina Crângeanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii