Web Analytics

În procesul de incompatibilitate cu A.N.I., orice cale de atac a primarului Ionică pentru păstrarea mandatului e inutilă

de | 4.10.2018 14:55 | Dezvăluiri

# Avocatul Liviu Stancu: „Va lungi numai mediatic problema, pentru că decizia ICCJ este executorie” # „Dacă i se permite a rămâne încă primar și va efectua acte cu caracter administrativ, aceste acte devin anulabile”, mai spune avocatul.

După ce a pierdut definitiv procesul cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), dat fiind faptul că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins luni, 1 octombrie, recursul formulat de primar împotriva sentinței Curții de Apel Pitești din octombrie 2016, prin care se constata că acesta s-a aflat în conflict de interese, primarul Piteştiului, Cornel Ionică, a anunţat că ar mai avea o cale de atac.

„De fapt, lucrurile sunt terminate, sunt tranșate”

Ce nu pomeneşte primarul este faptul că hotărârea ÎCCJ este executorie. Asta înseamnă că, practic, tăvălugul procedurilor pentru încetarea mandatului său de primar al Piteştiului a început deja.
„Având în vedere că decizia Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie este definitivă, încheind, practic, cursul pocesual al litigiului, soluția dată trebuie executată. Deci, dacă ar demara căi de atac extraordinare, tot definitivă ar rămâne până când aceste căi extraordinare de atac, să zicem, prin absurd, s-ar soluționa în favoarea primarului. Numai că trebuie cunoscut foarte bine un lucru. Căile extraordinare de atac, tocmai pentru că sunt extraordinare, nu pot fi demarate așa cum crede cineva, ci numai în condiții extraordinare: de exemplu, în condițiile în care numărul judecătorilor care au judecat nu e cel stabilit de lege, ci mai mare sau mai mic, ceea ce e aproape imposibil, sau în condițiile în care nu s-a asigurat dreptul de apărare al persoanei respective sau persoana n-a știut de proces, ceea ce nu e cazul. Sunt chestiuni extraordinare, rarisime, care, practic, nu prea se întâmplă. De aceea sunt reglementate căi de atac extraordinare… În cazul de față, primarul a fost reprezentat, a știut de proces, completul a fost legal constituit, garanțiile de înfăptuitre a justiției au fost îndeplinite și, ca urmare, o promovare a unei căi de atac extraordinare va fi respinsă în mod clar, deci este inutilă. Practic, va lungi numai mediatic problema. Se va da posibilitatea să se spună da, stați, știți că încă nu s-a terminat treaba. De fapt, lucrurile sunt terminate, sunt tranșate, această hotărâre trebuie executată”, explică, pentru Jurnalul de Argeş, fostul secretar de stat în Ministerul Justiţiei Liviu Stancu – vicepreşedinte coordonator al filialei judeţene Pro România.

„Dacă i se permite a rămâne încă primar și va efectua acte cu caracter administrativ, aceste acte devin anulabile”

Procedura standard în astfel de situaţii presupune, potrivit precizărilor prefectului de Argeș, Emilian Dragnea, ca decizia instanţei supreme să fie transmisă secretarului municipiului, care va lua act de ea, după care o va transmite Prefecturii Argeş. „Pasul următor este ca, după ce vom primi o solicitare în acest sens de la ANI, vom emite un ordin de încetare a mandatului înainte de expirare”, spune prefectul Emilian Dragnea.
„Şi mai e o chestie foarte delicată. În momentul în care a fost declarat incompatibil, apare următorul impediment: dacă i se permite a rămâne încă primar și va efectua acte cu caracter administrativ, aceste acte devin anulabile. Este cel mai puternic efect al hotărârii: este incompatibil și, prin urmare, nu poate efectua activități în conformitate cu calitatea de primar”, mai spune fostul secretar de stat în Ministerul Justiţiei, Liviu Stancu.
Reamintim că, în 2016, ANI a emis un raport de evaluare din care rezulta că primarul Ionică s-a aflat în conflict de interese: „În perioada exercitării mandatului (de viceprimar, n.r.) 2008-2012, a participat la deliberarea şi adoptarea a două hotărâri ale Consiliului Local Piteşti, din 24 septembrie 2009, având ca obiect validarea unor protocoale încheiate între Centrul Cultural al municipiului Piteşti cu societăţi comerciale la care ginerele său este asociat şi administrator (prin validarea protocoalelor, societăţile comerciale au beneficiat de folosinţa unor spaţii puse la dispoziţie de Centrul Cultural). De asemenea, acesta a participat la deliberarea şi adoptarea unei hotărâri a Consiliului Local Piteşti, din 8 iulie 2010, în baza căreia a fost încheiat un contract de asociere între Serviciul Public de Exploatare a Patrimoniului Piteşti şi S.C. D&D General Invest SRL, societate comercială la care ginerele său este asociat unic şi administrator (prin încheierea contractului de asociere, societatea comercială a beneficiat de folosinţa unor suprafeţe de teren aparţinând domeniului public în vederea exploatării neîngrădite pentru publicitate). Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispoziţiile art. 46, alin. 1, din Legea nr. 215/2001 şi dispoziţiile art. 75, lit. A, şi art. 77, alin. 1 şi 2, din Legea nr. 393/2004”.
În cazul, cel mai probabil, în care primarul Cornel Ionică îşi va pierde mandatul, unul dintre cei doi viceprimari, Sorin Apostoliceanu sau Laurenţiu Zidaru, va asigura interimatul până la alegerile locale din iunie 2020. Asta dacă nu vor fi organizate alegeri anticipate.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii