Web Analytics

Primul păgubit în jaful cutiilor de valori de la BCR Argeş a dat în judecată banca şi cere daune de miliarde

de | 13.04.2017 10:42 | Dezvăluiri

11 eugen florea01# Trei ani şi jumătate de când se bate pasul pe loc în dosarul celui mai mare jaf din sistemul bancar argeşean #  În urmă cu trei ani, piteșteanului Eugen Florea i-au dispărut 130.000 de dolari, 49.000 lei și mai multe obiecte din aur, printre care și un ceas Longines din aur masiv, moștenire de la tatăl domniei sale  #  Jaful de la BCR Argeș s-a soldat cu o pagubă totală de aproape 1,6 milioane euro #  Dosarul este din noiembrie 2013 în cercetare la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

În urmă cu trei ani și jumătate, în octombrie 2013, doisprezece argeșeni depuneau plângere la Poliție, reclamând că din cutiile de valori pe care le aveau la sucursala Argeș a BCR le-au dispărut mari sume de bani, cuprinse între 113.000 și 400.000 de euro. Valoarea totală a pagubei a fost estimată la aproximativ 1,6 milioane euro. Cazul a făcut mare vâlvă la vremea respectivă, însă din păcate pentru păgubiți nu s-a soluționat nici până acum, dosarul fiind preluat în noiembrie 2013, de la IPJ Argeș, de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care nu a finalizat nici până acum cercetarea. Primul dintre păgubiți, omul de afaceri Eugen Florea, a dat în judecată BCR Argeș, iar primul termen din proces a avut loc luna trecută la Tribunalul Argeș.

„Deocamdată mă judec separat cu cei de la BCR Argeș pe paguba mea, am deschis procesul la sfârșitul anului trecut. În afară de suma mare de bani ce mi-a fost furată, estimez valoarea bijuteriilor ce mi-au fost furate la aproximativ 20.000 de euro. Atunci când se vor decide și ceilalți păgubiți din jaful cutiilor de valori, voi face o acțiune în instanță și împreună cu ei. Am avut un prim termen la începutul lunii martie la Tribunalul Argeș, magistrații de acolo ne-au zis că dosarul nu este de competența lor și l-au trimis la Tribunalul Specializat Argeș. Așteptăm să vedem ce vor spune cei de la această a doua instanță vizavi de acest dosar. Este posibil și ca dosarul să se întoarcă la Tribunalul Argeș, nu știu exact cum este procedura. Cei de la BCR nu mi-au propus vreodată vreo înțelegere amiabilă. Oficialii băncii spun că nu au vreo vină. Merg până la capăt, sunt banii mei munciți. Sunt bani pe care nu mai pot să îi fac niciodată. E munca de-o viață a mea și a familiei”, spune Eugen Florea, primul păgubit.
Eugen Florea este primul care a depus plângere la Poliție, pe 25 octombrie 2013. Acestuia i-au dispărut 130.000 de dolari, 49.000 lei și mai multe obiecte din aur, printre care și un ceas Longines din aur masiv, moștenire de la tatăl domniei sale.
Printre păgubiți s-au numărat și Lucian Comănescu, patronul de la Agrolact și Octavian Ilinca, fratele omului de afaceri Ovidiu Ilinca, zis și Marinuș, mâna dreaptă și asociat, multă vreme, al primarului Frătică de la Bradu. Lui Octavian Ilinca i-au dispărut 131.000 de euro din caseta de valori închiriată la sucursala Argeș a BCR.
Surse apropiate anchetei ne-au precizat că actele de identitate ale celor două persoane bănuite că ar fi comis jaful erau pe numele unui portughez și al unui grec. Există însă suspiciuni privind legalitatea documentelor. În orice caz, cele două persoane bănuite că ar fi comis jaful nu au fost prinse nici până în prezent.
În scurt timp, cei care au rămas fără mari sume de bani s-au constituit în Asociația Păgubiților Casetelor de valori ale BCR Pitești.

„Cheia de acces a celor de la BCR se putea copia foarte ușor”

Primul păgubit în jaful din casetele de valori de la BCR Argeș spune că are numeroase dovezi strânse în acest caz și că odată ce va începe procesul le va prezenta judecătorilor.
„Voi dovedi totul în instanță. Voi spune și cum m-au ținut directorașii de la BCR Argeș două ore în bancă după ce s-a comis jaful, fără să anunțe Poliția. Dacă nu venea băiatul meu să se ia de un director de la BCR nici măcar nu mai anunțau Poliția, ziceau că fac ei ancheta internă. Poliția ar trebui să pună la detectorul de minciuni angajații de la BCR. Pe mine mă interesează doar să îmi recuperez banii și cu asta basta. Cheia de acces a celor de la BCR se putea copia foarte ușor. Cei doi care au comis jafurile din casetele de valori au intrat la BCR Argeș timp de patru luni, zi de zi, la interval de un sfert de oră unul față de altul, se făceau că nu se cunosc. Cum au putut să intre zi de zi în BCR și să iasă cu ditamai geanta fără să remarce nimeni? Legat de autorii jafului, am înțeles că aveau rezidența în Pitești. Am aflat din primele zile că erau cetățeni străini. Am cerut de atunci Poliției să îi dea în consemn la frontieră. Nu mi-au dat niciun răspuns”, ne-a precizat Eugen Florea.
Mai trebuie precizat că dosarul jafului din casetele de valori de la BCR Argeș a fost instrumentat doar câteva săptămâni de către polițiștii argeșeni. Dosarul a fost preluat în noiembrie 2013 de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție având în vedere complexitatea acestuia.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii