Web Analytics

Primarul Georgescu explică de ce Spitalul Mioveni nu a aplicat la un proiect cu finanțare nerambursabilă

de | 3.06.2020 14:28 | Actualitate

Ministerul Fondurilor Europene a lansat apelul de proiecte “Consolidarea capacității sistemului medical public de gestionare a situației de urgență cauzată de criza COVID-19”, cu o alocare de 350 milioane de euro, deschis în perioada 15 mai-30 septembrie 2020. Marți, într-un comunicat de presă, reprezentanții Instituției Prefectului au transmis că managerii spitalelor COVID din Argeș au fost anunțați despre posibilitatea atragerii de fonduri nerambursabile pentru dotările necesare la tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus. „Dintre cele 6 spitale COVID din județ, doar Spitalul Orășenesc Mioveni nu și-a manifestat interesul până în prezent”, se mai arată în comunicatul de ieri. Primarul orașului Mioveni, Ion Georgescu, a transmis un punct de vedere referitor la informațiile Instituției Prefectului Argeș și explică de ce Spitalul Mioveni nu a aplicat la proiectul lansat de Ministerul Fondurilor Europene. Între timp, prefectul Emanuel Soare a declarat că a primit, ieri seara, lista cu propuneri pentru acest proiect de la Spitalul Mioveni. „Și-au manifestat interesul după ce am publicat noi comunicatul. Am transmis și solicitarea de clarificare a contradicțiilor din ghid. Sperăm să primim răspuns în scurt timp”, a mai spus prefectul Emanuel Soare.

Primarul Ion Georgescu: „Spitalul Mioveni nu a aplicat la acest proiect pentru că nu se încadrează la capitolul eligibilitate, nu din cauza faptului că <nu ne-am manifestat interesul>”

„În cursul acestei zile, la fel ca mulți dintre dumneavoastră, am aflat prin intermediul unei afirmații a domnului prefect de Argeș, că Spitalul Orășenesc Mioveni, unitate medicală în care se tratează majoritatea pacienților din județ infectați cu COVID-19, “nu și-a manifestat interesul“ pentru a primi finanțare nerambursabilă de la Ministerul Fondurilor Europene, conform Programului Operațional Infrastructură Mare, Axa prioritară 9.
Țin să precizez că toate comunicările reprezentanților Spitalului Mioveni pe acest subiect, atât telefonic, dar și în scris, au fost purtate cu reprezentanții echipei care gestionează implementarea acestui proiect, într-adevăr, o informare în prealabil nefiind transmisă și cabinetului prefectului. Totuși, spre regretul nostru, concluziile au fost că unitatea noastră medicală nu este eligibilă pentru a intra în acest proiect de finanțare.
Concret, conform metodologiei cuprinsă în Ghidul Solicitantului – “Consolidarea capacității sistemului medical public de gestionare a situației de urgență cauzată de criza COVID-19” la punctul 1.3.1 Acțiuni finanțabile conform POIM, se specifică foarte clar faptul că “prin acest tip de proiecte nu se poate solicita finanțare pentru crearea unor secții noi în cadrul unităților sanitare ci EXCLUSIV pentru dotarea suplimentară a secțiilor EXISTENTE la data de 01.02.2020”! ( LINK https://mfe.gov.ro/poim-consultare-publica-ghidul-protejarea-sanatatii-populatiei-in-contextul-pandemiei-cauzate-de-covid-19/ )
Se cunoaște foarte clar faptul că la începutul lunii februarie, la Mioveni nu exista o secție de boli infecțioase, această decizie fiind luată la data de 25.03.2020, de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Argeș, al cărui președinte este chiar domnul prefect. Astfel, secția de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Orășenesc Mioveni, unde sunt în prezent tratați bolnavii infectați cu noul coronavirus a primit aviz de funcționare din partea DSP Argeș, în data de 02.04.2020, după ce secția a fost transformată de la zero în regim de urgență și dotată prin investițiile Consiliului Local Mioveni.
În concluzie, Spitalul Mioveni nu a aplicat la acest proiect nu din cauza faptului că “nu ne-am manifestat interesul” ci pentru că din punct de vedere al metodologiei impuse spitalul nu se încadrează la capitolul eligibilitate. Rămâne totuși o întrebare, de ce oare a fost aleasă ca dată de referință 01.02.2020?”, a transmis primarului orașului Mioveni, ieri seara, pe pagina sa de Facebook.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii