Web Analytics

Primarul de la Morărești, exclus din PNL pentru că a fost colaborator al Securității

de | 10.10.2019 11:46 | Actualitate

Gheorghe Purcaru, primarul de la Morărești, și-a pierdut din această săptămână calitatea de membru PNL. Și asta deoarece în cazul său există încă din 20 decembrie 2018 o hotărâre definitivă și irevocabilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, hotărâre conform căreia acesta a fost colaborator al Securității. Prin respectiva hotărâre de anul trecut, magistrații au respins recursul declarat de către primarul Gheorghe Purcar împotriva sentinței din 9 mai 2016 a Curții de Apel București, prin care se constata calitatea sa de colaborator al Securității.

După cum spune Narcis Sofianu, președintele Ligii Aleșilor Locali din Argeș ai PNL, ”În mod normal, domnul primar, din respect pentru colegii din PNL, trebuia să ne anunțe la momentul la care hotărârea a rămas definitivă și irevocabilă, în decembrie 2018. Neavând informații detaliate despre acest caz, i-am solicitat domnului primar să mi le comunice. Mi-a spus că le știau alți colegi. Și atunci l-am rugat pe domnul secretar să citească prevederile statutare. Conform statutului PNL, încetează de drept calitatea de membru PNL în cadrul domnului primar. Nu este o sancțiune. Teoretic, domnul primar nu mai trebuia să fie membru PNL din ziua în care s-a pronunțat hotărârea definitivă și irevocabilă, din 20 decembrie 2018”.

În mai 2016, Jurnalul de Argeș dădea detalii în premieră din hotărârea Curții de Apel București, care preciza: „constată că pârâtul a fost colaborator al Securității în sensul articolului 3 litera b din OUG nr. 24/2008”, articol potrivit căruia colaborator al Securităţii este persoana care a furnizat informaţii, indiferent sub ce formă, precum note şi rapoarte scrise, relatări verbale consemnate de lucrătorii Securităţii, prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Potrivit aceluiași articol, colaborator al Securităţii este şi persoana care a înlesnit culegerea de informaţii de la alte persoane, prin punerea voluntară la dispoziţia Securităţii a locuinţei sau a altui spaţiu pe care îl deţinea, precum şi cei care, având calitatea de rezidenţi ai Securităţii, coordonau activitatea informatorilor”.

Edilul șef de la Morărești spune atunci că nu se încadrează în niciuna dintre aceste fapte. „Nu este nimic adevărat… CNSAS face referire la perioada cât am fost șef de fermă la IAS Vâlcea înainte de ‘89. Venea Miliția la mine la birou și acum consideră că am fost informator. Dar eu nu am avut angajament cu Securitatea, nu am făcut informări, n-am dat informații”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii