Web Analytics

Primarii, despre decizia prefectului de a interzice „Focul lui Sumedru”

de | 22.10.2020 13:18 | Politica si Administratie

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, condus de prefectul Emanuel Soare, întrunit luni în şedinţă extraordinară, a hotărât, prin HCJSU nr. 48, art. 7, că ”începând cu data de 20.10.2020, pe raza administrativ-teritorială a județului Argeș se interzice organizarea și desfășurarea în spații deschise a oricărui eveniment și/sau activitate tradițională de tipul «Focul lui Sumedru», Halloween și altele asemenea, care generează aglomerări de persoane”. Iată în continuare cum comentează unii primari interzicerea organizării sărbătorii ”Focul lui Sumedru”.

„Supărare, supărare și atât! Adică nu are nicio logică”

Gheorghiță Boțârcă, primarul orașului Topoloveni: ”Supărare, supărare și atât! Adică nu are nicio logică. Respect până la urmă această decizie. Ce să fac? Este un organism guvernamental… Și eu, dacă dau un ordin, îmi place să mi se execute. Nu am ce să fac. Asta e! La noi s-a organizat dintotdeauna această sărbătoare. Este o sărbătoare care vine din perioada precreștină, iar acum este primul an când nu se organizează. Noi gândisem această sărbătoare mai restrânsă, fără invitați, fără nimic, sărbătoarea noastră, a Topoloveniului”.

„Mi se pare, totuși, o măsură exagerată”

Gabriel Șerbănoiu, primarul comunei Stâlpeni: ”Având în vedere situația actuală, mi se pare o măsură normală, dar, văzând și cealaltă parte a oamenilor, mi se pare, totuși, o măsură exagerată. Se puteau lua măsuri, noi ne gestionam bine aici, vorbeam cu poliția, cu băieții pe care îi am de pază, puneam câte un om unde se făceau focuri și cred că nu era neapărat vreo tragedie. Dar respect această decizie, pentru că nu am ce face. Ni s-a transmis de la Prefectură, eu sunt și președintele Comitetului Local pentru Situații de Urgență și nu mă pot erija de la situația asta. Să știți că mulți dintre oameni văd lucrurile cum s-au transmis, mai ales cei în vârstă, care sunt temători de virusul ăsta, dar tineretului, copiilor nu prea le-a venit bine când au văzut anunțul, pentru că noi am transmis pe toate căile decizia venită de la Prefectură”.

„În contextul acesta, cred că este o măsură bună”

Tudorel Miriță, primarul comunei Schitu Golești: ”Se organiza la noi această sărbătoare. E un obicei care există mai ales în zona de nord a județului Argeș. În contextul acestei situații pandemice, eu cred că este o măsură bună, pentru că inclusiv la noi, în zona asta, au fost destule cazuri de oameni confirmați pozitiv. Într-adevăr, la «Focul lui Sumedru» este vorba de o aglomerare de oameni și, dacă mai beau și un păhărel de alcool, nu prea mai respectă nicio regulă. Așa cum s-a renunțat și la organizarea Zilelor localităților, eu cred că această decizie e normală. Oamenii percep destul de greu situația, dar eu o să iau și o hotărâre la nivel local, pliată pe hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență ca să putem să interzicem organizarea «Focului lui Sumedru». Evident că cei care se ocupau cu organizarea o să aibă un pic de comentat, dar trebuie să înțeleagă toată lumea că, în fond, sănătatea e mai importantă decât respectarea unor obiceiuri și nu e un capăt de țară că nu se mai organizează «Focul lui Sumedru»”.

„Unde-i lege, nu-i tocmeală”

Nicolae Velcea, primarul ales al orașului Ștefănești: ”Unde-i lege, nu-i tocmeală. Am văzut și eu ordinul, dar nu aș putea să comentez ceva. Dacă este o dispoziție, dacă se bazează pe niște date… Eu nu cunosc aceste date de evoluție sau involuție. E un Comitet de Situații de Urgență care bănuiesc că se bazează pe ceva…”.

„Este o decizie abuzivă. Liberalii vor să desființeze creștinismul după fața pământului”

Emilian Ciolan, primarul comunei Dârmănești: ”Este o decizie abuzivă. Este contra tradițiilor culturale, tradiții moștenite. Liberalii vor să desființeze creștinismul după fața pământului. Or fi de altă sectă… Tradiția pentru copilul ăla care așteaptă din suflet «Focul lui Sumedru» și nu doar pentru un covrig… E o chestie murdară. Asta e gândirea liberalilor! Nu interzic eu, oamenii decid pe grupuri unde să facă, o să se strângă să dea câte ceva, fără foc sau cu un foc în miniatură, pentru că se duc undeva în luncă, nu în drum. Ne asupresc într-un hal fără de hal!”.

„O să facem pomană, să vină și prefectul să-i dăm o porție de sarmale”

Dumitru Voicu, primarul comunei Micești: ”De când sunt primar, am petrecut 19 prefecți și s-ar putea să mai petrec 2-3. Și s-ar putea ca, atunci când dl. prefect Soare nu mai e și va fi altul, să putem să organizăm «Focul lui Sumedru» mult mai bine. Având în vedere că este Sf. Dumitru, eu și vicele meu o să facem o oală mare cu sarmale și o să dăm de pomană și o să aprindem și un foc și cu asta basta! Interesantă decizie… Mai avea să interzică ăia pelerinajul la Iași, la Sf. Paraschiva și să-i elimine și pe ăia de la părintele Arsenie Boca… Noi o să facem pomană, să vină și el (n.red. – prefectul Emanuel Soare) să-i dăm o porție de sarmale”.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii