Web Analytics

„Primăria şi-a dat acordul pentru folosirea acestor dale ecologice”

de | 31.07.2014 12:58 | Dezvăluiri

# Autoarea proiectului de regenerare urbană îi contrazice pe edilii Piteştiului. # Adriana Matei, șefa de proiectare: „Sunt lucruri foarte complicate și greu de rezolvat la care trebuie să colaboreze Primăria Pitești cu noi în mod special, lucru pe care nu l-a făcut” # Primarul Tudor Pendiuc: „Au fost semnate toate contractele. Eu cred că este doar o fugă de răspundere”
Incredibil! Lucrările de execuție ale proiectului de regenerare urbană a Piteștiului, începute pe data de 12 mai, sunt realizate fără implicarea arhitecților care au realizat contractul de proiectare a lucrării, și anume Universitatea Tehnică Cluj-Napoca. În loc să fie realizate lucrările cu ajutorul celor implicați de la început în proiect, a celor care au desenat punct cu punct proiectul reabilitării urbane, Primăria Pitești a ales desfășurarea de noi licitații publice. În urma acestor licitații câștigătorii au fost firmele asociate SC Alpha Design Build Group SRL și SC Infra Consulting Amo SRL din Pitești, firme care se ocupă cu supravegherea lucrărilor.
„Noi, prin Universitatea Tehnică, am făcut un contract de proiectare, am fost șefă de proiect la această mare lucrare. Am avut în continuare, coparteneri la contract o firmă din Iași, Avensa Consulting, care a asigurat rezistența, instalațiile și organizația de șantier. În cadrul acestui mare contract există o sumă pe care și-a alocat-o doar Avensa pentru execuție de șantier. Noi ne-am înțeles cu Primăria Pitești pentru supravegherea execuției, pentru ca în momentul în care contractul acesta se execută să nu ne omită pentru că noi am proiectat, noi știm ce e acolo. Sunt lucruri foarte complicate și greu de rezolvat și trebuia să colaboreze Primăria cu noi în mod special, lucru pe care nu l-a făcut” a precizat destul de revoltată arhitectul Adriana Matei.

Marcela Bădescu, Primăria Pitești: „Toți proiectanții sunt specialiști, nu contează de unde sunt, toți se descurcă”

Doar că părerea arhitectului de la Cluj se bate cap în cap cu precizările reprezentanților de la Primăria Pitești. „În cadrul proiectului de reabilitare urbană, IRCETT Cluj-Napoca este lider de proiect. În prețul contractului a intrat supravegherea lucrărilor, adică obligația de a acorda asistență tehnică pe toată durata de implementare a proiectului. Noi am făcut o licitație publică, în urma căruia au câștigat firmele Alpha Design și Infra Consulting. Nu e vina noastră că cei de la Cluj nu au participat la licitație, aceasta este una deschisă la care au participat societăți care corespund tehnic și financiar cu fișa de date a achiziției. Toți proiectanții sunt specialiști, nu contează de unde sunt, toți se descurcă”, ne-a precizat doamna Marcela Bădescu, cea care coordonează implementarea proiectelor cu finanțare europeană la Primăria Pitești.

„Am avut relații foarte bune cu Primăria Pitești până la executarea lucrărilor”

„Noi am cerut de sute de ori să facă Primăria cu noi acest contract de minimă observație și compatibilitate între proiect și execuție, pentru că de obicei executantul nu respectă proiectul. Dar nu au făcut niciun pas în acest sens și bănuiesc că se vor întâmpla tot felul de abateri de la proiect. Acum ne-au venit niște scrisori prin care ni se cere că trebuie să mutăm o stradă sau nu știu eu ce trebuie să mai facem ori în lipsa unui contract sau a unei înțelegeri așa cum ne-am înțeles de la început, cum să mergi acolo să stai nu știu câte zile pentru că trebuie să urmărești tot șantierul pentru că vorbim de 35 de hectare. După încheierea contractului de execuție nu am mai fost la Pitești. Vom reveni doar cu condiția să fim chemați, așa ar fi normal”, a mai adăugat Adriana Matei.

„Noi am indicat în proiect dale ecologice și Primăria a fost de acord cu ele”

În ceea ce privește alegerea dalelor ecologice care se dovedesc ca fiind cu adevărat riscante pentru doamnele și domnișoarele care au ales să poarte pantofi cu toc, arhitectul-șef al proiectului, Adriana Matei ne-a precizat că ei într-adevăr au indicat în proiect aceste dale, iar Primăria Pitești și-a dat acordul pentru folosirea acestora, lucru care îl contrazice parţial pe viceprimarul Piteștiului care a precizat la o conferință de presă că dalele ecologice, „sunt soluţia cerută de proiectant. El le-a ales”. „Noi am indicat în proiect aceste dale și Primăria a fost de acord cu ele. Uitați, noi la facultate (nr. Universitatea Tehnică Cluj-Napoca) avem aceste dale și nu avem probleme. Depinde de teren, de zonă, de nivelul apei freatice. De exemplu la facultate ele nu au nicio problemă din acest punct de vedere, dar trebuie executate cu foarte multă grijă, trebuie pus pământ cernoziom acolo și semănată iarbă, dacă pui numai nisip cum se obișnuiește, acestea se spală și se duce pe dedesubt și rămân doar gropi”.
Iată ce ne-a declarat și primarul Tudor Pendiuc: „Eu am sunat-o de mai multe ori pe doamna Adriana Matei și nu mi-a răspuns. Probabil era în ședințe la școală, bine nici nu avea numărul meu. Probabil că voi ați găsit-o în timpul liber. (nr. redactorului de la Jurnalul de Argeș, profesoara Matei i-a răspuns la prima încercare). Au fost semnate contracte cu ei. Eu cred că este doar o fugă de răspundere”.
Alex Vlaicu

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii