Numărul mașinilor abandonate în cartierele Piteștiului a crescut dramatic în ultimii ani, ajungând la câteva mii. Iar pentru a eradica acest fenomen – astfel sunt blocate mii de locuri de parcare – Primăria Pitești a realizat un proiect de regulament pentru ridicarea de pe domeniul public a mașinilor abandonate. Proiectul va fi supus dezbaterii și votului în următoarea ședință de Consiliu Local și va intra în vigoare cel mai probabil până la începutul verii.
Concret, iată care vor fi pașii ce vor fi urmați după intrarea în vigoare a regulamentului.
Mai întâi, polițiștii locali vor afişa o somaţie pe caroseria autovehiculului, prin care se va solicita ridicarea acestuia de către proprietar în termen de 10 zile. După cele 10 zile, polițiștii locali vor reveni în teren și vor verifica dacă proprietarul s-a conformat. Dacă proprietarul nu s-a conformat, polițiștii locali vor face un proces-verbal de constatare.
Dacă nu se va reuși identificarea proprietarului sau deținătorului legal al autovehiculului, Poliția Locală Pitești va aduce la cunoștința publică, în termen de 5 zile de la întocmirea procesului-verbal, caracteristicile tehnice ale vehiculului și locul în care a fost găsit.
După expirarea celor 5 zile, directorul Poliției Locale va înainta primarului o informare detaliată referitoare la demersurile făcute cu privire la vehicul, cu propunerea de a se emite o dispoziție prin care vehiculul se declară fără stăpân și de ridicare de pe domeniul public, de transport și depozitare a acestuia într-un loc special amenajat prin grija Administrației Domeniului Public (un spațiu din incinta Târgului Săptămânal).
Operațiunile de ridicare, transport și depozitare a vehiculelor fără stăpân vor fi realizate de Administrația Domeniului Public (a fost cumpărat un autovehicul pentru aceste operațiuni), în colaborare cu agenții Poliției Locale. În momentul ridicării, agenții constatatori ai Poliției Locale vor efectua sigilarea și fotografierea și vor întocmi un proces-verbal detaliat privind starea fizică a mașinii, document care va cuprinde, dacă este posibil, și un inventar al bunurilor din interior, document prin care mașina va fi predată Administrației Domeniului Public
Vehiculul declarat fără stăpân va fi depozitat timp de 30 de zile calendaristice. Dacă proprietarul se prezintă în 30 de zile și face dovada deținerii legale a vehiculului, acesta va fi restituit de către ADP. Proprietarul va plăti suma de 2.000 de lei cu titlu de amendă, aplicabilă de către agenții Poliției Locale Pitești, și sumele prilejuite de inventarierea, ridicarea, transportul, depozitarea și paza vehiculului.
În situația în care vehiculul nu va fi revendicat de proprietar sau deținătorul legal, după expirarea termenului de 30 de zile Administrația Domeniului Public va solicita, în scris, primarului emiterea unei dispoziții prin care autovehiculul va fi trecut în domeniul privat al municipiului Pitești, liber de orice sarcini, urmând a fi valorificat de ADP prin vânzare, în condițiile legii, sau predat unei unități de colectare și valorificare a deșeurilor, în funcție de starea vehiculului.
0 Comentarii