Web Analytics

Primăria Piteşti, acuzată că tergiversează proiectul „Pădurea Trivale – arie protejată”

de | 23.08.2017 19:19 | Dezvăluiri

18 03Deși 432 de hectare din Pădurea Trivale trebuia să devină încă de anul trecut rezervație naturală, acest lucru se amână din cauza birocrației instituționale. Mai nou, avizarea proiectului este întârziată și de faptul că Primăria Pitești întârzie nejustificat de mult trimiterea unor clarificări simple cerute de către Ministerul Mediului și APM Argeș.

După cum Jurnalul de Argeș a relatat recent, autorităţile locale ciuntesc aproape 58 de hectare din suprafaţa rezervaţiei naturale, iar proiectul ariei protejate a rămas în stand-by deoarece Primăria Piteşti nu a transmis Ministerului Mediului clarificările solicitate. Vă reamintim că în patru ani, între 13 decembrie 2012 – 28 septembrie 2016, suprafaţa forestieră ce urma să devină parc natural s-a micşorat cu 57,9705 hectare, după cum rezultă din două documente ale Primăriei Piteşti înaintate Ministerului Mediului.
Ministerul Mediului a cerut lămuriri simple privind acea diferență, numai că Primăria Pitești a venit cu un răspuns extrem de alambicat din care nu se înțelege nimic și în care spune că „în ceea ce privește clarificarea diferenței dintre suprafețele comunicate anterior, respectiv de 432,33 ha, înscrisă în HCL nr. 197/13.12.2012 și de 374,36 ha, menționată în adresa din 29 august 2016, precizăm că suprafața de 432,33 ha include suprafața de 312,29 ha din totalul rezervei de 374,36 ha înscrisă în Anexa 3 la Legea nr. 165/2013 a Municipiului Pitești, precum și suprafața de 75,84 ha care aparține de UAT Moșoaia”.
Cum răspunsul trimis de către Primărie nu a lămurit nimic, Ministerul Mediului, prin APM Argeș, a făcut o nouă adresă. Degeaba. Oficialii Primăriei Pitești s-au mulțumit să spună că în adresa precedentă „se regăsesc punctual toate datele și informațiile aflate în posesia noastră”. Altfel spus, încă un răspuns prolix și inutil.

Consiliul Local Pitești ar putea fi nevoit să emită o nouă hotărâre privind avizarea suprafeței propuse ca arie protejată

La începutul lunii august, APM Argeș a trimis o nouă adresă către Primăria Pitești în care solicita să i se spună dacă Hotărârea de Consiliu Local din 2012, prin care se aviza suprafața propusă ca arie protejată, mai este valabilă. În caz contrar, Consiliul Local Pitești ar trebui să emită o nouă hotărâre. Au trecut trei săptămâni de la emiterea adresei și Primăria Pitești încă nu a răspuns. Iar toată această corespondență ineficientă durează de mai bine de șase luni. Și în tot acest timp avizarea proiectului „Pădurea Trivale – arie protejată” rămâne blocată la Ministerul Mediului din cauză că Primăria Pitești nu trimite clarificările necesare. La alte instituții însă s-a putut să se miște mult mai repede. Un singur exemplu relevant: Academia Română a avizat proiectul în acest an în mai puțin de o lună.
Surse autorizate ne-au declarat că toate aceste tergiversări și răspunsuri încâlcite ale Primăriei Pitești ar fi cauzate și de faptul că legat de suprafețele propuse pentru a deveni arie protejată sunt mari interese imobiliare ale unor afaceriști din județ.
Tot legat de terenurile foarte valoroase din Pădurea Trivale, vă reamintim că nouă persoane sunt urmărite penal de DNA în dosarul „teleportării” celor 32,8 hectare ale Ilenei Brătianu de la Rătești în Trivale.

Ce spune primarul Cornel Ionică: „Nu este niciun interes imobiliar legat de zona ce ar urma să fie declarată arie protejată”

Legat de proiectul „Pădurea Trivale – arie protejată”, iată ce spune primarul Cornel Ionică: „Trebuie discutată toată legislația în ceea ce privește această arie protejată. Trebuie să vedem ce presupune transformarea unei părți a Pădurii Trivale în arie protejată. Ar trebui să putem face niște alei pentru drumeție și agrement, ca în Austria și Elveția. Acolo sunt pline pădurile protejate de astfel de alei. Pădurea Trivale, inclusiv partea ce va deveni arie protejată, trebuie pusă în valoare și ca zonă de recreere”. Primarul Piteștiului nu a venit cu o explicație clară privind diferența de suprafețe din corespondența cu Ministerului Mediului și nici nu a motivat viteza întârziată cu care se comunică cu oficialii de la București.
Legat de Hotărârea de Consiliu Local din 2012 prin care s-a avizat suprafața de 432,33 ha pentru a fi declarată arie protejată, primarul Piteștiului spune că „efectele acestei hotărâri încetează doar în cazul în care se vine cu modificări”.
Primarul Cornel Ionică spune că „nu este niciun interes imobiliar legat de zona care ar urma să fie declarată arie protejată. Primăria Pitești nu are niciun interes să distrugă ceva acolo și a menținut respectiva zonă la nivelul funcțional al agrementului”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii