Web Analytics

Primari etnobotanici

de | 2.12.2010 22:40 | Opinii

Miza viitoarelor alegeri locale, a căror „perlă a coroanei” este dobândirea şefiei Consiliului Judeţean, sunt primarii. În jurul acestora se va da marea bătălie între PSD şi PDL, partidele care ţintesc supremaţia politică în judeţ. PSD are în prezent cam două treimi din primari, iar asta este şi una din explicaţiile pentru care partidul lui Nicolescu deţine puterea administrativă în Argeş de 20 de ani. De partea cealaltă, PDL-ul pare decis să schimbe prin orice mijloace această situaţie. Noul lider Mircea Andrei vrea cu orice preţ şefia Consiliului Judeţean şi a venit chitit să atragă de partea sa cât mai mulţi dintre primarii rivalilor. Banii şi primarii sunt cele două arme prin care PDL şi-a propus să câştige bătălia cu PSD. Iar dacă banii nu vor fi o problemă pentru un partid aflat la guvernare, care şi-a format un sistem aproape cazon de contribuţii financiare prin oamenii numiţi în funcţii publice de conducere, primarii au devenit ţinta principală a PDL, în vederea atragerii lor de partea puterii.
Terenul este fertil la acest capitol pentru PDL. Iar vulnerabilitatea este cheia cu care se operează. În primul rând, vulnerabilitatea financiară. Nu vorbesc aici de sărăcia primarilor, care în mare majoritate n-au probleme cu banii, ba unii n-au nici măcar cultura necesară să numere cât au agonisit, ci de sărăcia bugetară, generată de criză. Treci de partea noastră şi vei avea parte de bani pentru lucrări, asta este placa pe care o pune PDL. Iar mulţi primari sunt tentaţi să cedeze, gândind că altfel nu vor căpăta nimic, iar la alegeri îi paşte dezastrul.
Mai este şi un alt tip de vulnerabilitate a aleşilor pe care o speculează PDL. Vulnerabilitatea în faţa legii. Mulţi primari s-au transformat în adevăraţi vătafi ai localităţilor pe care le conduc, s-au lăcomit, s-au crezut poate de neatins, iar astăzi, când li se arată pisica cu DNA-ul, au început să se teamă. Precedentul cu Mărăcineniul le-a dat multora de gândit, pentru că pe căciula fiecăruia se simte o muscă mai mare sau mai mică. Dar la un moment dat nici nu mai contează dacă se simte sau nu, pentru că s-a creat o psihoză. Teama produce efect de turmă şi tocmai de aceea zâmbeşte şiret senatorul Andrei, fost procuror, după ce a avut revelaţia la discuţiile purtate cu diverşi primari că aceştia sunt mult mai uşor de băgat în ţarcul PDL decât îşi închipuia. Una peste alta, avem de-a face cu nişte primari etnobotanici în judeţ. Pentru că atât PDL, care vrea să-i fure de la PSD, cât şi PSD, care se luptă să-i ţină pe loc, vor avea o dependenţă halucinogenă de primari la viitoarele alegeri.
(Mihai BĂDESCU)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii