Web Analytics

Prețurile alimentelor au atins cel mai mare nivel din istorie, anul trecut

de | 7.01.2023 08:27 | Actualitate, Economie, Home

Anul trecut a fost înregistrată o creștere a prețului pentru majoritatea alimentelor, lucru cauzat de începerea războiului din Ucraina, care a provocat îngrijorări cu privire la o posibilă lipsă a alimentelor, ceea ce a dus la cel mai ridicat indice al prețurilor înregistrat vreodată.

Citește și: A fost cea mai călduroasă dimineaţă de Bobotează din ultimii 60 de ani

Indicele FAO al Organizației pentru Alimentație și Agricultură, care urmărește prețurile internaționale ale celor mai comercializate alimente, a avut media de 143,7 puncte în 2022, cu 14,3% mai mare decât în 2021. Acesta este cel mai ridicat nivel al prețurilor de când au început înregistrările, în anul 1990. Indicele crescuse deja cu 28% în 2021 față de anul precedent, pe fondul revenirii economiei mondiale după pandemia de Covid. 

Prețurile alimentelor au început să crească semnificativ după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie anul trecut, din cauza temerilor privind perturbarea comerțului din Marea Neagră. Totuși, în luna decembrie, indicele de referință a scăzut pentru a noua lună consecutiv la 132,4 puncte. În noiembrie, se afla la 135,00 de puncte. “Prețurile mai «calme» ale produselor alimentare sunt binevenite după doi ani foarte volatili”, a spus economistul șef al FAO, Maximo Torero. 

Scăderea indicelui din luna decembrie a fost determinată de o reducere a prețului pentru uleiurile vegetale, împreună cu unele scăderi ale prețurilor la cereale și carne, dar atenuate de creșteri ușoare ale prețurilor zahărului și lactatelor.

Cu toate acestea, de-a lungul anului 2022, patru dintre cele cinci subcategorii de alimente ale FAO: cereale, carne, lactate și uleiuri vegetale au atins niveluri record, în timp ce cea de-a cincea categorie, zahărul, a atins cel mai mare nivel al ultimilor zece ani.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *