Web Analytics

Preţul cu care Primăria vrea să răscumpere terenul de la „Aripi” Piteşti s-a dublat la 500.000 de euro

de | 7.05.2020 13:30 | Dezvăluiri

# În mai 2019, preţul stabilit de Comisia de evaluare era 95 euro/mp, ceea ce însemna 236.000 euro pentru 2.438 mp

Primăria Piteşti vrea ca până în toamna acestui an să răscumpere terenul de la „Aripi” Piteşti, teren pe care s-au format zeci de mari fotbalişti ai Argeşului şi care a fost retrocedat către trei persoane pe 14 mai 2019, în urma unei sentinţe definitive şi irevocabile. După luni întregi de tergiversări birocratice, titlul de proprietate pentru teren a fost eliberat la sfârşitul lunii februarie. Comisia de evaluare din cadrul Primăriei Piteşti a stabilit un preţ pentru teren, preţ care a devenit între timp dublu faţă de evaluarea din vara anului trecut.
„S-au făcut paşi importanţi, în sensul că a fost făcută evaluarea terenului, a fost aprobată în Consiliul Local. După ce se va linişti perioada asta de pandemie, Comisia de negociere va începe discuţiile cu proprietarul terenului, vom face actele de vânzare-cumpărare, după care terenul va reveni în proprietatea municipalităţii. E o problemă ce trebuie rezolvată. Procedura a durat un an. Sunt peste 600 de copii care se antrenează acolo, plus că tot acolo s-au format zeci de mari fotbalişti ai Argeşului. Prefectura a eliberat titlul de proprietate la sfârşitul lunii februarie. Comisia de evaluare a stabilit preţul per metru pătrat la aproximativ 200 de euro. Sper să accepte proprietarii oferta Primăriei. Sper să înţeleagă situaţia, aşa ar fi normal”, precizează primarul Cornel Ionică. În iunie 2019, expertul angajat de Primăria Piteşti pentru a evalua preţul terenului de la „Aripi” Piteşti, retrocedat către trei persoane pe 14 mai, a evaluat terenul la 95 euro/mp, adică aproape 236.000 euro pentru 2.438 mp. Iniţial, proprietarii au cerut municipalităţii nu mai puţin de 700.000 de euro, preţul scăzând ulterior până la 300.000 de euro. Acum preţul este de aproximativ 500.000 de euro.

Expert imobiliar: „Terenul evaluat este o enclavă, un teren înconjurat de altă proprietate”

Am stat de vorbă şi cu expertul imobiliar autorizat Ciprian Neagu legat de diferenţele de preţ dintre cele două evaluări ale terenului. „În analiza rezultatelor celor două rapoarte de evaluare trebuie considerate şi ipotezele de lucru în baza cărora s-a estimat respectiva valoare. Valoarea de piaţă emisă trebuie corelată cu aceste ipoteze de lucru, astfel că cele două valori pot fi ambele corecte, ambele greşite sau una corectă + una greşită. Este foarte importantă data evaluării; acelaşi imobil poate să aibă două valori de piaţă diferite la două momente din timp diferite. Terenul de evaluat la care faceţi referire este, de fapt, o enclavă, un teren înconjurat de altă proprietate, fără acces direct la drum public. Or, standardele ne solicită să aplicăm abordarea prin piaţă, comparând subiectul evaluării cu imobile similare, dar nu se găsesc la vânzare terenuri similare din punct de vedere al accesului. Sunt importanţi şi coeficienţii urbanistici ai fiecărui teren. Astfel, un teren poate să valoreze mai mult decât vecinul direct ţinând cont de posibilitatea de dezvoltare ulterioară”, precizează Ciprian Neagu.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii