Web Analytics

PRESShub. 10 șefi la 38 de angajați. Fondul Român de Contragarantare sau cum să iei salariu fără să faci nimic

de | 21.06.2023 14:12 | Actualitate, Dezvăluiri, Economie, Home, Politica si Administratie

Fondul Român de Contragarantare este o companie din subordinea Ministerului Finanțelor care, potrivit ultimelor date oficiale, are 38 de salariați. În schimb, conducerea este asigurată de 10 administratori: 7 în Consiliul de Supraveghere și 3 în Directorat. Citiți o anchetă marca PRESShub.

Citește și: Sorin Balaş, şeful Ocolului Silvic Piteşti, judecat în alt dosar pentru infracţiuni silvice!

Fondul Român de Contragarantare (FRC) este instituția care oferă băncilor o garanție suplimentară, în numele și în contul statului, pentru creditele pe care le acordă persoanelor fizice sau juridice în cadrul unor programe guvernamentale de tipul „Prima casă” sau, mai nou, Student Invest și Family Start.

Mai clar, garantează băncilor că-și vor recupera banii, indiferent dacă cei cărora le-au acordat credite cu dobânzi preferențiale nu le mai plătesc.

Ca aproape la orice instituție de stat, nu doar că sunt multe posturi de conducere, dar acestea sunt și bine plătite. Astfel, șeful Consiliului de Supraveghere câștigă 12.000 de lei lunar, iar ceilalți șase colegi câte 8.000 de lei. În plus, indemnizația membrilor directoratului este de 15.000 de lepe lună.

Așadar, statul cheltuiește circa 21.000 de euro lunar doar pentru salariile și indemnizațiile celor 10 membri ai conducerii Fondului Român de Contragarantare.

Mai mult, activitatea instituției este structurată pe nu mai puțin de 5 Direcții și 3 Compartimente, ceea ce înseamnă încă minimum 8 șefi. Atâta competență pe metru pătrat rar găsim într-o instituție publică, astfel încât întrebarea care se naște este: ce produc acești oameni?

10 administratori cu salarii de miniștri pentru programe eșuate

Principalul obiect de activitate al FRC este emiterea de contragaranții care să completeze garanțiile emise de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) și de alte fonduri de garantare în beneficiul debitorilor care apelează la credite bancare.

Între 2017-2021, FRC a avut o cifră de afaceri cumulată pe toți anii de sub 1 milion de euro, iar ulterior a scăzut aproape de zero. Motivul? Emiterea de contragaranții nu este cerută de piață, potrivit surselor PRESShub.

Astfel, în ultima vreme activitatea FRC s-a rezumat la simpla acordare de garanții de stat în cadrul programelor concepute de Ministerul Familiei: Family Start și Student Invest. Ca intermediar în acordarea acestor garanții guvernamentale FRC obține un mic comision, care îl ajută să raporteze anual venituri operaționale diferite de zero, ne-au explicat specialiștii consultați.

Problema este că programele Student Invest și Family Start, de exemplu, prin care tinerii puteau lua credite cu dobândă subvenționată de stat pentru taxe școlare, chirie sau avans pentru locuință s-au încheiat în martie cu un eșec.

Din plafonul de 500 de milioane de lei, au fost acordate credite totale de doar 33 de milioane – adică nici măcar 10%, potrivit Știrilor PRO TV. Doar 475 de tineri au accesat credite.

În ciuda acestor cifre mici, FRC a anunțat că cele două programe vor continua, cadrul normativ pentru 2023 fiind „în curs de actualizare și aprobare legislativă”.

Și totuși, de unde bani pentru atâtea sinecuri?

FRC are un capital de circa 400 milioane lei, oferit de statul român în momentul înființării companiei, acum mai bine de un deceniu, capital care este pus la păstrare în titluri de stat și în depozite la bănci, în schimbul cărora Fondul culege dobânzi.

„Practic, capitalul public este folosit pentru a împrumuta statul însuși, iar dobânda aferentă datoriei publice se înregistrează drept profit la FRC, care astfel își mărește capitalul și împrumută din nou statul, câștigând alte dobânzi și tot așa.

Acest perpetuum mobile cu bani publici brevetat la FRC este considerat o inginerie de succes, drept pentru care Fondul a acordat, cu aprobarea lui ministrului Câciu, majorări de salarii și prime de sărbători chiar în contextul crizei și al austerității bugetare anunțată de guvern”, a explicat un economist, pentru PRESShub.

Articol preluat. Citește mai departe AICI.

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *