Web Analytics
scris miercuri, 04.10.2023

Președinții instanțelor argeșene nu s-au așezat la masa dialogului cu avocații

Președinții instanțelor argeșene nu s-au așezat la masa dialogului cu avocații

 În cadrul acțiunilor de protest declanșate miercuri, 4 octombrie, de Uniunea Natională a Barourilor din România sub genericul: ”O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există”, avocații din Argeș, cu excepția reprezentanților în cauzele urgente, nu s-au prezentat la procese.

Începând cu ora 12,00, au avut loc întâlniri între conducerea Baroului Argeș și conducătorii parchetelor însă judecătorii nu au onorat invitația.

Citește și Ziua în care justiția nu există! Protestul avocaților din Argeș

„Din partea instanțelor de judecată, deși inițial au confirmat toți președinții de instanță, astăzi nu s-a prezentat nimeni însă ne-au asigurat că la o data ulterioară ne vom întâlni”, a spus decanul Dragoș Andrei Nicolescu.

Motivele pentru care apărătorii au tras acest prim semnal de alarmă au fost: ignorarea rolului avocatului și implicit a funcției apărării; cuantumul nerezonabil al taxelor de timbru; lipsa transparenței decizionale la nivelul conducerii unor instanțe și parchete și lipsa realizării unei comunicări corecte și eficiente cu Barourile, nerespectarea termenului rezonabil de soluționare a cauzelor; deficiențe și nereguli în asigurarea contraprestațiilor pentru serviciile avocațiale

din oficiu; aspecte privind desfășurarea ședințelor de judecată în contextul în care avocații se plâng că le sunt întrerupte pledoariile; reducerea onorariilor avocațiale; accesul dificil la dosarele electronice sau la bazele de date, ceea ce le îngreunează misiunea de a asigura apărarea clienților și, mai nou,ultima lovitură dată de Guvern de a modifica plafonul la care se va aplica taxa de 10 la sută pentru sănătate.

„A fost o primă manifestare a noastră, pe care nu am ales sa o desfășurăm pe mai multe zile dar pe viitor o asemenea măsură nu ar fi imposibilă. Ne dorim așezarea la masa dialogului in mod solid, constructiv și real” , a concluzionat decanul Nicolescu.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *