# DNA-ul sună întotdeauna de două ori… # Curtea de Apel București a întors radical sentința Tribunalului București, care-l achitase pe șeful CJ pentru reparația școlilor pe fonduri europene și-l condamnase la un an cu supendare în dosarul mitei primite de la Penescu # Trei ani și patru luni de închisoare cu executare este pedeapsa dictată acum împotriva președintelui Consiliului Județean, căruia îi mai rămâne o speranță, la recursul declarat la Înalta Curte.
Lovitură dură primită de președintele CJ, Constantin Nicolescu, care a fost condamnat la începutul acestei săptămâni la trei ani și patru luni de închisoare, cu executare, printr-o sentință pronunțată la Curtea de Apel București. Este vorba de primul său dosar, în care liderul CJ fusese trimis în judecată de către DNA-Pitești, alături de alte 10 persoane, pentru presupuse fapte de corupție, vizate fiind reparațiile făcute la patru unități școlare din fonduri PHARE, după inundațiile din anul 2005 și o serie de nereguli constatate de procurorii anticorupție la distribuirea unor pachete de sărbători, achiziționate de la firma PIC, pentru familiile nevoiașe. Dosarul a fost instrumentat de procurorul Radu Sevastian, pe vremea când la șefia DNA-Pitești se afla actualul adjunct al structurii centrale a DNA, Călin Nistor, și a fost trimis în instanță în mai 2011, urmând de atunci un traseu sinuos la judecată. După ce s-a aflat pe rol aproape doi ani la Tribunalul Argeș, cauza a fost strămutată la Tribunalul București, la solicitarea reprezentanților DNA, în urma unor contre de procedură avute de aceștia cu judecătoarea Irina Lazăr pe parcursul procesului. Anul acesta, tot în luna mai, instanța bucureșteană a dat un prim verdict, condamnându-l pe Nicolescu la un an de închisoare cu suspendare, toți ceilalți învinuiți fiind achitați. Lovitura de teatru a venit luni, la Curtea de Apel București, care a înăsprit radical pedeapsa liderului CJ, printr-o condamnare la trei ani și patru luni de închisoare, cu executarea pedepsei, la care se adaugă și pierderea dreptului de a alege și de a fi ales timp de doi ani, plus plata unor daune materiale consistente. Din grupul celor 11 învinuiți, doar Constantin Nicolescu și Florin Despan, director în cadrul Consiliului Județean, au primit o condamnare în regim de detenție, respectiv trei ani și patru luni de închisoare, în vreme ce toți ceilalți au avut parte de pedepse cu suspendarea executării acestora. Sentința poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. Dar iată cum se prezintă verdictele primite de la judecătorii Curții de Apel București, pentru toți cei aflați în acest dosar.
Pedepsele primite de şeful CJ, patru dintre primari şi oamenii de afaceri Cornel Penescu şi Grigore Dobre
# Constantin Nicolescu, președinte CJ Argeș: trei ani și patru luni de închisoare cu executare, plus interzicerea unor drepturi pe o perioadă de doi ani.
# Călin Andrei, primar Câmpulung: trei ani și patru luni de închisoare cu suspendare.
# Gheorghe Nicuț, fost primar Curtea de Argeș: trei ani și patru luni de închisoare cu suspendare.
# Ion Ștefan, primar Budeasa: trei ani și patru luni de închisoare cu suspendare.
# Ion Popa, primar Stâlpeni: doi ani de închisoare cu suspendare.
# Grigore Dobre, asociat și administrator la SC Zeus SA: trei ani și patru luni de închisoare cu suspendare.
# Florian Despan, director executiv al Direcției pentru Integrare Europeană și Dezvoltare Regională în cadrul CJ Argeș: trei ani și patru luni de închisoare cu suspendare.
# Cornel Penescu, fost patron firma PIC: nouă luni de închisoare cu suspendare.
# Ion Nicolae, reprezentant SC Zeus SA: cinci luni de închisoare cu suspendare.
# Gheorghe Dumitrache, diriginte de șantier: cinci luni de închisoare cu suspendare.
# Tudor Mircea, diriginte de șantier: achitare.
Despăgubiri civile uriaşe de plătit – 880.249 euro
În aceeași sentință, judecătorii Curții de Apel București au mai decis și plata unor despăgubiri civile, cel mai aspru ieșind ca pedeapsă, și la acest capitol, tot Constantin Nicolescu. Șeful CJ Argeș are de plătit, în solidar cu Călin Andrei, Gheorghe Nicuț, Ion Ștefan, Grigore Dobre și Florian Despan, suma de 880.249,95 euro, la cursul BNR, ceea ce reprezintă aproape totalul sumei accesate din fonduri PHARE pentru acele reparații la școlile afectate de inundații. Cu mențiunea că Grigore Dobre, patronul firmei de construcții Zeus SA are de plătit, conform sentinței atacabile cu recurs, daune civile până la concurența sumei de 260.800 euro, la care se adaugă majorări de întârziere, calculate de la data comiterii faptelor până la achitarea debitului. De asemenea, s-a dispus confiscarea de la Constantin Nicolescu a sumei de 66.518 lei, considerată mită primită de la Cornel Penescu în acel proces de distribuire a pachetelor de sărbători pentru familiile nevoiașe. Președintele Nicolescu mai are de plată și 17.000 lei, cheltuieli de judecată, plus 10.000 lei, în solidar cu primarul Ion Popa, tot despăgubiri civile.
M. BĂDESCU
0 Comentarii