Web Analytics

Preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, i-a înmânat preşedintelui CJ Argeş, Dan Manu, DISTINCŢIA CULTURALĂ

de | 20.12.2018 12:59 | Actualitate

Joi, 13 decembrie, Consiliul Județean Argeș a organizat cea de-a III-a ediție a Galei 10 pentru Argeș. Alături de președintele C.J. Argeș, Dan Manu, și de vicepreședinții Simona Brătulescu și Ion Mînzînă s-au aflat președintele Academiei Române, acad. Ioan Aurel Pop, vicepreședintele Academiei Române, acad. Răzvan Theodorescu, secretarul general al Academiei Române, acad. Ioan Dumitrache, academicienii Gheorghe Păun si Nicolae Panin, conducerea DACIN SARA, regizorul și realizatorul TV Lucia Hossu Longin, regizorul Șerban Marinescu, regizorul Dan Pița, jurnalistul Bogdan Ficeac, parlamentari, primari argeșeni, șefi de instituții. Și de această dată, personalități din cele mai importante domenii de activitate au fost premiate la Gala 10 pentru Argeș.
În acest an trofeul OMUL DE FIER a fost obținut de:
1. SĂNĂTATE: doctor Augustin Dima, medic specialist în chirurgie generală la Spitalul Militar Central
2. EDUCAŢIE: Inspectoratul Școlar Județean Argeş – 50 de ani de la înființare, inspector școlar general Dumitru Tudosoiu
3. MEDIUL DE AFACERI: NIDEC Global Appliance România, Director general Rudolf Langerwisch
4. SPORT: plutonier major Ionuț Butoi, medaliat cu aur la arc compound la Jocurile Invictus de la Sydney – a primit trofeul Omul de Fier.
De asemenea, la această categorie a primit medalia centenară și Ionuţ Sandu, campion naţional lupte greco-romane.
5. CERCETARE: Alina Răduţ, cercetător ştiinţific, inginer la Institutul pentru Cercetări Nucleare Pitești.
6. CULTURĂ: Lucia Hossu Longin – regizor şi realizator TV.
De asemenea, s-a înmânat medalia centenară și conducerii DACIN SARA – regizorului Şerban Marinescu, jurnalistului Bogdan Ficeac, regizorului Dan Piţa – parteneri ai Consiliului Județean Argeș în cadrul proiectului ”Respect pentru Valorile Naționale”.
7. PROTECŢIA MEDIULUI ŞI TURISM: Complexul Turistic “Valea cu Peşti”, manager Dumitru Grecu
8. SOCIAL: Asociaţia React şi Fundaţia Vodafone România, pentru proiectul „O șansă pentru viață”, implementat la Centrul de Transfuzie Sangvină Argeș
9. PROMOVAREA ARGEŞULUI: Academia Română – preşedintelui acad. Ioan-Aurel Pop.
Academia Română este partener al Consiliului Județean Argeș în cadrul proiectului ”Respect pentru Valorile Naționale”. S-a înmânat medalia centenară și vicepreşedintelui Academiei Române, acad. Răzvan Theodorescu; secretarului general al Academiei Române, acad. Ioan Dumitrache; academicienilor Gheorghe Păun și Nicolae Panin.
10. ADMINISTRAŢIE: la această categorie au fost premiaţi toţi primarii din Argeș, care în acest an au fost alături de Consiliul Județean în activitățile dedicate Centenarului. Totodată, au mai primit medalia centenară jurnalistul Bogdan Ficeac, senatorul Șerban Valeca, prefectul Emilian Dragnea, colonel Marian Bae – comandatul Garnizoanei Pitești, colonel Gheorghe Lupescu – inspector-șef Jandarmeria Argeș, locotenent colonel Bogdan Olar – inspector-șef ISU Argeș.
La rândul său, președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, a primit din partea președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop, DISTINCȚIA CULTURALĂ – PENTRU SPRIJINUL PERMANENT ȘI GENEROS ACORDAT ACȚIUNILOR ACADEMIEI ROMÂNE, pentru activitățile organizate în An Centenar, pentru promovarea și susținerea valorilor locale și naționale.

„Primul Patriarh Ecumenic a fost aici, în Argeș, acum 501 ani”

“Țin să mulțumesc autorităților pentru această înaltă cinstire adusă instituției noastre, despre care mie îmi place să spun că a făurit România, înainte de a exista pe hartă ca stat. V-aș putea vorbi foarte mult despre trecutul acestui județ extraordinar ! Știți că, în Anul Centenarului, toate județele s-au luptat în priorități. Unii ziariști au spus că la sfințirea Catedralei Neamului a participat pentru prima dată un Patriarh Ecumenic. Eu vă spun: primul Patriarh Ecumenic a fost aici, în Argeș, acum 501 ani, o jumătate de mileniu, și, alături de Sfântul Voievod Neagoe, a sfințit Catedrala de la Curtea de Argeș. Un alt atuu pe care îl aveți, ca județ, este numele de Țara Românească, nume care nu a pornit de oriunde și de oricând. Primele mențiuni ale Țărilor Românești în cancelariile străine datează de acum 1200 de ani, iar aici, în Argeș, se află primele două capitale, Curtea de Argeș și Câmpulung, ceea ce demonstrează pentru toate autoritățile statului că puteam foarte bine să sărbătorim Centenarul României întregite și la Pitești, și la Curtea de Argeș, și la Câmpulung, ca să le arătăm tuturor că numele de Țara Românească a avut un sens pe care foarte mulți l-au uitat, iar unii nu l-au înțeles niciodată. El însemna tot pământul locuit etnograficește de români. Dar sursele cele mai importante se află aici. Țara Românească și-a asumat prin nume misiunea de reconstituire a unității politice a tuturor românilor. Biroul Prezidiului Academiei Române a decis, în urma colaborării extraordinare cu Consiliul Județean Argeș, să confere distincția culturală domnului doctor Dan Manu, președintele Consiliului Județean Argeș”, a spus Ioan Aurel Pop.
M.S.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii