Web Analytics
scris duminică, 21.07.2024

Preşedinta CNAS: „Când vorbim de localităţi neacoperite de medici, vorbim de localităţi în care, poate, administraţia locală nu se implică sau se implică până la un punct”

Preşedinta Casei Naţionale de Asigurări (CNAS), dr. Valeria Herdea, a vorbit vineri, la bilanţul activităţii celor şase luni de la preluarea mandatului, despre depopularea sistemului medical din cauza „slabei implicări” a autorităţilor locale, care, în opinia sa, „nu îşi asumă” oferirea de condiţii decente.

Preşedinta CNAS: „Când vorbim de localităţi neacoperite de medici, vorbim de localităţi în care, poate, administraţia locală nu se implică sau se implică până la un punct”

„Când vorbim de localităţi neacoperite de medici, vorbim de localităţi în care, poate, administraţia locală nu se implică sau se implică până la un punct, nu îşi asumă, pentru că trebuie să oferi şi nişte condiţii. Vorbim de telemedicină, vorbim de dotare, vorbim de aparatură pe care Casa de Asigurări după cinci ani nu o mai ia în seamă, deci trebuie reînnoită. Or, acest proces de reînnoire este un proces de investiţie. (…) Sunt foarte multe cauzele care duc la depopularea sistemului medical. În ultimii ani, situaţia a mers, uşor, uşor, spre mai bine. Doresc să văd spitale care să fie moderne, civilizate, dar cu infrastructura pe măsura aparaturii pe care o au. Pentru că au specialişti de top, care nu au cu ce lucra. Infrastructura este ruginită, căzută şi atunci mă întreb: Administraţia locală unde e în toată treaba asta? Taxele şi impozitele unde sunt dacă nu ajung acolo?”, a explicat Herdea.

Citește și: „UZPR suntem noi, toţi, egali!” Sorin Stanciu a fost ales preşedinte al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România

Preşedinta CNAS a dat, ca exemplu, mai multe localităţi din judeţul Suceava, aflate la graniţa cu Ucraina. „Sunt patru localităţi la graniţa cu Ucraina, în Suceava. Dacă doreşti medic, avocat, preot, notar, ai nevoie să faci un efort de înţelegere că aceşti oameni, care sunt totuşi oameni educaţi, vin acolo şi rămân acolo dacă tu îi susţii. Nu poţi să trimiţi pe cineva, dacă nu îi oferi nişte condiţii minime. De aceea, încercăm să dezvoltăm şi sisteme alternative să putem ajuta aceşti oameni. De exemplu, un lucru îmbucurător este că la nivelul judeţului Tulcea acum mai avem o singură localitate fără medic de familie. Au deschis puncte de lucru şi au preluat zone întinse”, a detaliat Valeria Herdea, potrivit agerpres.ro.

Ea a menţionat că pentru atragerea personalului medical în zonele rurale, greu accesibile, se acordă sporuri care pot ajunge la 200%.

Citește și: Locuitorii unui cartier din Târgu Jiu nu au apă potabilă de 10 ani

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Adrian Mutu a votat în Italia

Adi Mutu este unul dintre cei mai cunoscuți fotbaliști români. Fostul atacant nu s-a ferit să-și...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită