# Romsilva a intentat proces, acuzând Parohia Găvana III că a ocupat abuziv un teren de 3000 mp situat chiar lângă depozitul de muniție al Piteștiului # Pădurea riscă să ia foc în orice moment, iar rețeaua de apă să fie infestată
După ce, ca să ridice noua biserică, a tăiat arborii de pe o suprafață mai mare decât cea la care, potrivit Romsilva, avea dreptul, Parohia „Adormirea Maicii Domnului și Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” din Găvana III ține să aplice ad-literam ectenia morților. Mai exact, ține morțiș să facă înhumările chiar „în loc cu verdeață”, fix în Pădurea Trivale, printre arborii bătrâni de zeci de ani, cu riscul de a provoca o catastrofă, mai ales că în vecinătate se află Batalionul 49 Apărare Chimică, Biologică, Radiologică, Nucleară (CBRN) „ARGEŞ” și depozitul de muniție. Romsilva, prin Direcția Silvică, se luptă în instanță cu parohia și Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, pe care le acuză de uzurparea a 3000 de metri pătrați de pădure și le cere să desființeze construcțiile ridicate. De cealaltă parte, pârâtele spun că cei 3000 de mp de pădure care nu ies la socoteală ar fi pe terenurile unor persoane fizice care locuiesc în zonă și care, acum sunt târâte în proces. Oamenii spun că n-au nicio treabă cu povestea în cauză și cred că parohia trage de timp pentru a-și finaliza biserica și pentru a concesiona în continuare locuri de veci peste capacitatea reală a cimitirului.
O simplă candelă din multele aprinse aici în fiecare zi, unele pe jos, lângă frunzele uscate, poate să provoace un incendiu devastator. Iar riscul unei catastrofe e și mai mare pentru că alături se află depozitul de armament. Asta, dincolo de faptul că prin cimitir trec două țevi de aducțiune ale magistralei de apă potabilă a orașului. Cei care locuiesc în zonă se întreabă, pe bună dreptate, cum s-au putut începe lucrările de construcție la biserică (încă nefinalizată) în zona de protecţie a pădurii, exact între copaci, dat fiind că, potrivit documentelor de care proprietarii amintiți dispun (certificatul de urbanism și schita PUZ), terenul pe care figurează lăcașul ar avea interdicție de construcție. Povestea ridicării bisericii între arbori și a extinderii cimitirului e lungă și complicată.
Parohia dispunea inițial de 10.000 mp primiţi grație unui schimb cu Ocolul Silvic Pitești, realizat în anul 1994. În 1997, parohia a cerut o extindere a suprafeței, pentru care Romsilva nu și-a dat acceptul. În 1999 a cerut din nou extindere, solicitare care nici de data aceasta n-a primit avizul Romsilva. Totuși, cimitirul a fost lărgit.
Începând cu 2014 -2015, s-a trecut la scoaterea împrejmuirii dintre cimitir și pădure și, potrivit acuzațiilor Romsilva, la uzurparea a 3000 mp din pădure. A urmat ceea ce era de așteptat: tăierea arborilor de pe suprafața amintită și transformarea terenului forestier în loc pentru construcții și morminte.
Ce solicită Romsilva
La 15 sept. 2016, Romsilva a formulat acțiune judiciară de revendicare a terenului pe motiv că parohia a folosit 3000 mp de teren în plus față de ce primise dărâmând hotarul vechi al cimitirului, tăind copacii și înmulțind locurile de veci concesionate.
„(…) Să obligați pârâtele să-și ridice construcțiile edificate pe terenul în suprafață de 3000 mp, proprietatea publică a statului; să obligați pârâtele să aducă terenul (…) la starea inițială de folosință. În subsidiar, în situația în care terenul nu mai poate fi adus la starea inițială, (…) să obligați pârâtele la încheierea procedurii (…) pentru scoaterea definitivă din fondul forestier național, în sensul compensării terenului în suprafață de 3000 m.p; să obligați pârâtele, în solidar, la plata sumei de 255.409,02 lei reprezentând contravaloarea folosinței terenului forestier proprietatea publică a statului pe ultimii 3 ani”, arată Romsilva în revendicarea imobiliară deschisă la Judecătoria Pitești.
Poziţia parohiei
În întâmpinarea depusă la instanță, parohia susține că toate construcțiile sunt legale: „Parohia noastră nu ocupă nicio suprafaţă de teren decât cea deţinută conform actelor de schimb”. Procesul trenează însă pentru că, la măsurători, reprezentanții parohiei au susţinut că terenul forestier al Romsilva e la proprietatea privată a vecinilor.
Vecinii: „Noi, ăia legali, suntem chemaţi să ne prezentăm la proces”
Una peste alta, vecinii cimitirului s-au trezit intervenienți în dosar. „Eu am cumpărat un teren în 2015, de bună-credință, înregistrat la primărie, pentru care plătesc impozit, pe care mi-am ridicat casa. Acum, noi, ăia legali, suntem chemaţi în calitate de intervenienți… Poate vor să se mai lungească procesul între ei și Ocolul Silvic”, spune Cristina Ciurescu, unul dintre vecini. Femeia locuiește la 100 de metri de biserică, vizavi de cimitir și e îngrijorată nu doar de proces, ci și de faptul că cimitirul se extinde tot mai mult în pădurea care s-ar putea aprinde în orice clipă. „Există un risc. Dacă ar avea loc un incendiu, ar fi o catastrofă, mai ales că alături e depozitul de armament”, mai spune Cristina Ciurescu.
0 Comentarii