Web Analytics

Preoţii din Argeş au avut liber de la Calinic să candideze

de | 8.10.2020 13:24 | Actualitate, Politica si Administratie

# Motivul e că și alte culte religioase au avut candidați la recentele alegeri locale, de exemplu Emanuel Soare din partea PNL Argeș și Ionuț Robert Zidaru din partea ALDE
La o diferență de doar șapte voturi față de principalul său contracandidat de la USR, preotul Nicolae Dinică, care a candidat din partea PSD, a câștigat Primăria Corbeni.
Nicolae Dinică a fost consilier administrativ bisericesc la Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, iar înainte de a se lansa în politică – paroh la Biserica Domnească din Curtea de Argeș. În locul său a fost numit preotul Alexandru Mărtoiu, de loc tot din Corbeni.
În ciuda discuțiilor apăsate în soborurile BOR din ultima perioadă, Biserica Ortodoxă închide ochii la participarea clericilor în confruntările electorale și nu îi caterisește, explicația fiind aceea că alte culte recunoscute de lege în România nu interzic dreptul de a candida propriilor adepți și de a fi aleși și, astfel, aceștia au acces la sfera decizională. Sunt exemple în acest sens chiar și în Argeș, de candidați protestanți sau de alte confesiuni religioase (liberalul Emanuel Soare, actualul prefect, care a candidat la președinția Consiliului Județean, sau Ionuț Robert Zidaru de la ALDE – candidat la Primăria Pitești), care s-au înscris în cursă pentru aceste alegeri. Arhiepiscopul Calinic le-a dat liber, astfel, clericilor cu studii superioare de a candida chiar și la parlamentarele din 6 decembrie, dacă li se propune de către partidele politice.
La localele care tocmai s-au încheiat, au fost, de asemenea, mai mulți purtători de sutană care și-au dorit să fie aleșii comunităților, ca de exemplu părintele Gheorghe Pufu, la Mioveni, sau preotul Burcea, la Buzoiești, ori părintele Popa, la Mihăiești.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

2 Comentarii

  1. Este posibil orice. Etică nu există, lucru important atunci când vorbim de o profesie.
    Să nu uităm că însuși PS Calinic a fost ales în Parlament, primul după 1989. Așa că…,, hai că se poate!,, .

  2. Bafta!

Ultimele articole