Comitetul norvegian a decis să acorde Premiul Nobel pentru Pace pentru anul 2022 activistului pentru drepturile omului din Belarus Ales Bialiațki și organizațiilor Memorial din Rusia și Centrul pentru libertăți civile din Ucraina. 343 de nume au fost nominalizate în acest an pentru a primit Nobelul pentru pace, adică 251 de persoane și 92 de organizații, dar lista nu a fost făcută publică. Anul trecut, Premiul Nobel pentru Pace a fost împărţit de jurnalista filipino-americană Maria Ressa şi de jurnalistul rus Dmitri Andreyevich Muratov „pentru eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare”.
Citește și: Scriitoarea Annie Ernaux a câştigat Premiul Nobel pentru literatură
Ales Bialiațki a fost unul dintre inițiatorii mișcării pentru democrație care a apărut în Belarus la mijlocul anilor 1980. El și-a dedicat viața promovării democrației și dezvoltării pașnice în țara sa natală. Printre altele, a înființat organizația Viasna (Primăvara) în 1996 ca răspuns la controversatele amendamente constituționale care i-au conferit președintelui Lukașenko puteri dictatoriale și care au declanșat manifestații pe scară largă.
Organizația pentru drepturile omului Memorial a fost înființată în 1987 de activiști pentru drepturile omului din fosta Uniune Sovietică, ce doreau să se asigure că victimele opresiunii regimului comunist nu vor fi niciodată uitate. Laureatul Premiului Nobel pentru Pace Andrei Saharov și avocatul pentru drepturile omului Svetlana Gannushkina s-au numărat printre fondatori. „Memorial” se bazează pe ideea că confruntarea cu crimele trecute este esențială pentru prevenirea altora noi, punctează Comitetul Premiului Nobel pentru Pace.
„Centrul pentru Libertăți Civile” a fost fondat la Kiev în 2007 cu scopul de a promova drepturile omului și democrația în Ucraina. Centrul a luat atitudine pentru a consolida societatea civilă ucraineană și a face presiuni asupra autorităților pentru a face din Ucraina o democrație cu drepturi depline.
0 Comentarii