Web Analytics

PREMIERUL CÎŢU A GĂSIT ŢAPUL ISPĂŞITOR: Ministerul Sănătăţii, nepregătit pentru valul patru al pandemiei

de | 22.09.2021 21:13 | Actualitate, Dezvăluiri, Politica si Administratie

 

Prim-ministrul Florin Cîţu a găsit, se pare, ţapul ispăşitor, pentru creşterea exponenţială a numărului de infectări cu varianta Delta a Sars-Cov 2 în valul patru al pandemiei şi pentru aglomerarea unităţilor sanitare. Conform şefului Guvernului, Ministerul Sănătăţii a fost nepregătit pentru valul patru al pandemiei, în ciuda solicitărilor şi atenţionărilor primite de la Palatul Victoria.

Citește și: DNA a clasat dosarul de fraudă cu fonduri europene al lui Dan Barna

„O să cer o anchetă, o analiză, pentru că vreau să ştiu cum a fost pregătit valul patru. Ştiam că vine valul patru, eu am spus tot anul, după ce s-a terminat valul trei, că nu vreau să se reducă numărul de paturi în secţiile ATI pentru COVID. Am spus foarte clar să rămână intactă capacitatea noastră de a răspunde şi să se răspundă foarte rapid. Aş vrea să văd cum a fost pregătit de Ministerul Sănătăţii acest val patru, să vedem dacă s-a ţinut cont de ceea ce am spus eu şi dacă nu s-a ţinut cont de ceea ce am spus eu, cine nu a ţinut cont va fi responsabil pentru asta”, a declarat, ieri, premierul Florin Cîţu.

Şeful Executivului a precizat că în perioada următoare este nevoie şi de detaşarea de personal, nu doar de suplimentarea numărului de paturi de la secţiile ATI destinate pacienţilor cu Covid-19.

„Noi avem un număr de paturi ATI, trebui să transformăm din non-Covid în Covid, asta facem acum, dar trebuie să detaşăm şi personalul şi aş vrea să văd acest plan cât mai repede cu putinţă pus la punct. Repet, este anormal şi cineva trebuie să răspundă pentru asta, dacă valul patru nu a fost pregătit, deşi am vorbit de asta toată vara. Vom avea toate datele concrete, pentru că ele se schimbă în fiecare zi. Ultima cifră pe care o am era de 1024 de paturi ATI Covid. Ştiţi foarte bine că atunci când am preluat din nou Ministerul Sănătăţii, numindu-l pe domnul ministru Cseke, cred că erau vreo 600 de paturi, deşi eu am spus tot timpul că trebuie să rămânem la 1600 de paturi. Domnul ministru a înţeles mesajul meu, a adăugat vreo 400 de paturi imediat şi va adăuga până la 1600 de paturi cât mai curând posibil, dar nu doar asta este provocarea. Provocarea este să avem şi personalul detaşat în aceste secţii Covid”, a concluzionat prim-ministrul Florin Cîţu.

Citește și: Scandal medico-legal în dosarul bărbatului omorât în bătaie de poliţişti la Autogara Sud Piteşti! INML a trimis înapoi raportul de autopsie

Solicitările sale au fost transmise de premier şi în cadrul videoconferinţei pe care a avut-o ieri după-amiază cu ministrul Sănătăţii, cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă – secretarul de stat Raed Arafat -, cu managerii spitalelor, cu şefii direcţiilor judeţene de sănătate publică şi cu prefecţii judeţelor, în cadrul căreia au fost dezbătute măsurile pentru combaterea valului patru al pandemiei.

Articol preluat din ziarul Bursa.ro

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii