Web Analytics

Premieră medicală la Spitalul Județean de Urgență Pitești, realizată de echipa ORL

de | 16.10.2020 15:07 | Actualitate

O pacientă diagnosticată la București a fost operată în cadrul Spitalului Județean de Urgență Pitești!

În această săptămână, în cadrul Spitalului Județean de Urgență Pitești (SJUP) a fost efectuată, în premieră pentru județul Argeș, o nouă intervenție chirurgicală. Medicul care a realizat prima dacriocistorinostomie transnazală sub control endoscopic de la SJUP este doctorul Andrei Găitan (ORL). Din echipa medicală au mai făcut parte dr. Paula Stoica (ORL), dr. Simona Dumitrescu (anestezie), având suportul oftalmologic al dr. Mădălina Georgescu. Până acum, pacienții erau trimiși la clinici din București pentru a astfel de intervenție. Pacienta este din Pitești și se simte bine acum.

Dr. Andrei Găitan: „Intervenția chirurgicală nu este una neapărat extrem de dificilă, este, pur și simplu, o abordare nouă a unei tehnici chirurgicale clasice. Este varianta modernă de rezolvare a unei probleme oftalmologice. Diagnosticul este pus de medicul oftalmolog pentru această boală, care presupune secreții lacrimale care curg pe obraz, un ochi încărcat cu secreții gălbui, conjuctivită. Tehnica clasică, chirurgicală, presupune o incizie la nivelul feței. Această abordare nouă rezolvă pe cale endoscopică această patologie, creând o cale de comunicare între nas și sacul lacrimal,  pe unde se vor scurge ulterior secrețiile lacrimale”.

Pacienta nu a rămas cu semne pe față în urma operației

„Această intervenție chirurgicală se realizează de către medicul otorinolaringolog pacienților diagnosticați cu obstrucție a canalului nazolacrimal, în urma consultului oftalmologic. Vizează crearea unei anastomoze (legătură stabilită, chirurgical, între două organe cavitare) între sacul lacrimal și fosa nazală. Pacienții se pot prezenta pentru următoarele simptome: lăcrimare excesivă; aspect de ochi umed; lacrimi care curg necontrolat pe obraz; inflamația care include roșeață și umflarea zonei din jurul ochiului; secreție cu aspect galben, vâscoasă, în jurul ochiului sau gene care se lipesc între ele.
Procedura chirurgicală se poate realiza clasic, prin tehnica deschisă, ce presupune o incizie pe față, dar și pe cale endoscopică, prin abord transnazal.
Marți, 13 octombrie, pentru prima dată la Pitești, s-a realizat o asemenea intervenție pe cale endoscopică. Pacienta, diagnosticată la o clinică în București, a avut încredere în specialiștii noștri și a ales să fie operată în cadrul Spitalului Județean de Urgență Pitești. Intervenția a durat aproximativ o oră, iar pacienta, căreia i-a fost rezolvată problema de sănătate, beneficiază de unul dintre cele mai mari avantaje ale acestei proceduri endoscopice: nu a rămas cu semne pe față”, transmite purtătorul de cuvânt al SJU Pitești,
Cristina Cazacu.

Cine este medicul Andrei Găitan?

Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”- București, cu rezidențiatul la Spitalul Clinic Colțea și cu stagii de pregătire în străinătate, din prima zi a lui 2017, medicul Andrei Găitan activează în cadrul Spitalului Județean de Urgență Pitești, în Secția ORL. Originar din București, în vârstă de 34 de ani, doctorul Andrei Găitan face naveta zilnic la Pitești, pentru a trata mii de pacienți.
Pe lângă chirurgie oncologică, traumatologie, chirurgie funcțională ORL, medicul abordează și partea de chirurgie endoscopică. Realizează intervenții endoscopice de aproximativ 1 an, dacriocistirinostomia efectuată în această săptămână fiind prima de acest tip. Până în prezent, a realizat sute de intervenții chirurgicale.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii