Web Analytics

Premieră de film la Câmpulung, cu personalităţi ale cinematografiei româneşti

de | 16.01.2020 14:26 | Cultură

A rămas Muscelul fără mare industrie, dar în timp devine o atracţie turistică nu doar datorită monumentelor, mânăstirilor şi a frumuseţilor naturale, ci şi fiindcă, în timp, creaţia artistică de orice fel captează atenţia românilor. Fără a avea pretenţia de a motiva în mod exhaustiv cele susţinute anterior, sunt de remarcat în ultimii ani festivalurile de film de la Lereşti şi Bughea de Jos, Muzeul Automobilului Românesc de la Câmpulung, festivalurile de muzică rock de la Corbi şi Câmpulung… Iar dacă în ultimul timp zona musceleană a fost platou de filmare pentru producţii cinematografice româneşti şi de aiurea, la finalul anului trecut s-a realizat o premieră: film cu şi despre musceleni. De fapt…

În film apar actorul Valentin Teodosiu și regizorii Șerban Marinescu și Constantin Vaeni

De fapt, producţia este un documentar de televiziune cu tentă de film artistic, denumit „Întâlnire de cinema la Caii Munţilor Lereşti”. În mod evident, dacă se face referire la Caii Munţilor este vizat clubul de echitaţie al preşedintelui Festivalului de Film „Cinesat”, Alexandru Pahonţu. Acesta şi Răzvan Bucşoiu, tânărul jurnalist de la „Muscel TV”, deja specialist în cinematografie, sunt cei care au avut ideea şi au concretizat-o. Cu puţin ajutor de la prieteni, cum cântă cei de la Beatles; iar printre prieteni s-au aflat nu doar tineri pasionaţi de film, ci şi personalităţi ale cinematografiei româneşti.
Documentarul artistic prezintă vizita în satul muscelean a unor binecunoscuţi şi apreciaţi oameni de film şi imagine: actorul Valentin Teodosiu, regizorul Constantin Vaeni, fotoreporterul Emanuel Tânjală, regizorul Şerban Marinescu şi scenograful Bob Nicolescu. Producţia cine-TV este structurată pe tema călătoriei şi a interviurilor libere despre peisajul cinematografic de atunci şi de acum din perspectiva personalităţilor intervievate. „Filmul îl invită pe privitor la o călătorie de un şarm aparte, care porneşte cu maşina din Bucureşti şi continuă cu trăsura prin satul românesc muscelean, momente de colecţie din timpul deplasării fiind surprinse în jurul unor interviuri libere într-un spaţiu rustic despre peisajul cinematografic românesc”, astfel prezintă creaţia Răzvan Bucşoiu, cel care, pe vremea când era elev de liceu, a fost unul dintre iniţiatorii proiectului Radio “Caroliştii” de la Colegiul Naţional Pedagogic “Carol I” Câmpulung. De atunci au trecut vreo paisprezece ani, între timp a devenit realizator de emisiuni radio şi TV în cadrul trustului de presă Muscel Media şi nu rare sunt deplasările la Bucureşti pentru a realiza interviuri cu actori şi regizori pentru postul TV “Cinemaraton”.

Film difuzat deja la TV

Bineînţeles că, dacă sunt cai în denumire, atunci sunt cai şi în film. Şi, dezvăluie Răzvan, “Relu este numele calului care i-a plimbat prin Lereşti pe Valentin Teodosiu, Constantin Vaeni şi Emanuel Tânjală”. Fotografiile ultimului sunt incluse în film, o parte dintre acestea putând să fie văzute şi în albumul foto lansat recent la Institutul Cultural Român şi având titlul ”Lumea filmului românesc fotografiată de Emanuel Tânjală”. Stabilit în Statele Unite ale Americii de mai multe decenii, artistul şi-a păstrat dragostea pentru satul românesc. Iar despre aceasta a discutat în mod special în film. Documentarul include secvenţe în care muzica este integrată în călătorie, inclusiv la acest nivel fiind utilizate două perspective în exprimarea filmică: interpretările vocilor muscelene ale profesorului Gina Pavel şi cea susţinută de discipolul clasei de canto Musicals, Alexia Drăghici, câştigătoare anul trecut a Trofeului „Vocea Festivalului” la „Stars of song”. Oricum, tinerii nu au lipsit din echipa de creaţie, pe lângă Răzvan Bucşoiu fiind apreciată implicarea Anei-Maria Avram, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Dinicu Golescu”, membră în trupa de teatru a liceului, Ruxandra Cosac, studentă la ASE Bucureşti, participantă la Festivalul de film „Cinesat” Lereşti, şi Andrei Grecu, student la SNSPA Bucureşti, membru în trupa de teatru de la „Dinicu Golescu”.
Proiectul a atras, iar filmul, cu o durată de o sută de minute, a putut fi realizat datorită celor care au sprijinit, sub diverse aspecte, creaţia cinematografică. Şi colegi din presă de-ai lui Răzvan, şi oameni de la clubul de echitaţie, şi apropiaţi ai oamenilor de film. Aproape toţi au fost prezenţi şi la premiera de la Câmpulung, de la „Convivial”, acolo unde spontaneitatea protagoniştilor a conferit o valoare specială relatărilor despre momentele speciale din timpul filmărilor. Şi filmul a ajuns şi la TV, prima difuzare pe „Cinemaraton” fiind oferită în deschiderea unui film fascinant din anul 1988, “Drumeţ în calea lupilor”, în regia lui Constantin Vaeni, cu impresionantul actor Valentin Teodosiu în rolul lui Nicolae Iorga.
Cătălin Ion Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii