Web Analytics
scris joi, 14.06.2012

Premieră absolută. Studenţii Universităţii Piteşti extrag compuşi anticancer din floarea de muşcată

# Conf. dr. Ion Iosub de la Facultatea de Chimie este și deținătorul unui brevet de extragere a pigmenților naturali din plante și fructe. La sfârşitul săptămânii trecute, Facultatea de Ştiinţe a Universităţii Piteşti a găzduit simpozionul anual ”Chimie şi Dezvoltare”,, în organizarea Societăţii de Chimie din România, filiala Argeş.  În cadrul comunicărilor ştiinţifice  specialiştii, cadrele didactice, elevii şi studenţii au evidenţiat unele rezultate notabile ale muncii lor de cercetare. De altfel, şcoala de chimie argeşeană a dat medaliaţi ai olimpiadelor internaţionale şi are mulţi reprezentanţi printre studenţii de la Harvard sau Cambridge.
Secţiunea ”Comunicări Ştiinţifice ale Elevilor şi Studenţilor” a inclus printre lucrările prezentate şi un studiu privind determinarea concentraţiei pelargonidinei în muşcată, având-ul ca îndrumător pe conf. universitar dr. Ion Iosub. Profesorul piteştean este şi unul dintre posesorii celui mai nou brevet de invenţie cu recunoaştere internaţională, intrat în palmaresul Universităţii Piteşti, care are ca obiect procedeul de obţinere a unor nanomateriale hibride pe baza de silice şi nanomateriale cu principii active naturale. De fapt, este vorba despre extracţia unor compuşi naturali cu potenţial anticancerigen din plante sau din fructe. Compuşii fac parte din clasa autocianilor, substanţă recunoscută pentru reducerea frecvenţei cancerelor, atât prin acţiune directă de distrugere a tumorilor, cât şi prin stimularea  reciclării antioxidanţilor produşi de organism. Pigmenţii naturali pot fi extraşi din vişine, cireşe negre, vinete, trandafiri dar şi din banala muşcată românească, iar un singur gram de etalon pur costă 800.000 de euro. Este vorba despre un studiu interdisciplinar efectuat împreună cu Universitatea Bucureşti, în care chimiştii furnizează biologilor care studiază efectul antioxidant al acestor compuşi pe medii biologice, prin inducerea starii de stres. Adică introducerea unui poluant într-un mediu format din bacterii. Apoi eficacitatea eventualului remediu va fi verificată pe plante sau animale mici. Şi, cine ştie, poate într-o zi, de la Piteşti va pleca una dintre cele mai aşteptate descoperiri ale secolului, leacul împotriva cancerului sau vreun medicament miraculos împotriva altor maladii generate de poluare sau stres.
Alina Crângeanu 

Premieră absolută. Studenţii Universităţii Piteşti extrag compuşi anticancer din floarea de muşcată

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

dan-andronic-editorial-2

Nesimțirea s-a născut la Stat!

Dan Andronic 29 iunie 2025 Lucian Blaga spunea, într-un mod admirabil, că „veșnicia s-a născut la sat. Aici orice gând e mai încet, și inima-ți...

Din ediția tipărită