Web Analytics
scris joi, 04.01.2024

Pregătirea pentru aplicarea salariului minim european

2024 este anul în care statele membre trebuie să finalizeze transpunerea Directivei UE privind salariul minim adecvat și să aplice normele, începând cu 15 noiembrie. În România, unde formula aleasă este ca salariul minim pe economie să se încadreze în cel puțin 50% din salariul mediu, cea mai importantă parte a directivei va fi respectată, în condițiile în care: Guvernul a aprobat un salariu minim de 3.700 de lei începând cu 1 iulie 2024, iar câștigul salarial luat în calcul la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 este de 7.567 lei.

Pregătirea pentru aplicarea salariului minim european

Citește și: Accident la Poiana Lacului. Un bărbat dus cu SMURD-ul la spital


În țara nostră, sindicatele cer ca viitorul mecanism de stabilire a salariului minim pe economie să țină cont și de coșul de consum lunar, așa cum recomandă, fără a impune, și Directiva, ceea ce ar crește consistent valoarea acestui câștig minim garantat pe economie.
O analiză Eurofound din luna decembrie arată că în UE există încă un procent important de neconformitate la actualele salarii minime statutare sau negociate. Cea mai mică estimare națională este de 0,01% în Belgia și cea mai mare este de 11,59% în Ungaria. Ea îi afectează în principal pe lucrătorii tineri, pe cei cu contracte pe durată determinată și pe cei care lucrează pentru firme mici. Este mai frecventă în servicii decât în producție și se caracterizează prin timp de lucru mai scurt.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *